RADOR: Mihail Saakasvili pornește într-un turneu european

Fostul preşedinte al Georgiei şi guvernatorul Odessei Mihail Saakasvili fost expulzat din Ucraina. Politicianul se află în prezent în Polonia şi se pregăteşte de un turneu european.

Saakasvili – cel căruia i-a fost retrasă cetăţenia ucraineană –  va pleca astăzi în Olanda. Politicianul a acordat un interviu televiziunii georgiene, Rastavi-2 în care și-a dezvăluit planurile. Acesta a arătat că, pornind din Olanda va face un turneu european. Are întâlniri stabilite în Belgia, Germania, Franţa şi Polonia. A lansat critici dure la adresa autorităţilor din Tbilisi şi Kiev şi a declarat că va continua lupta pentru schimbarea puterii în Georgia şi Ucraina.

Mihail Saakasvili a fost arestat luni în Ucraina şi expulzat în Polonia. El a declarat că la Varşovia a fost primit cu simpatie şi beneficiează de protecţia statului polonez.

Saakasvili a fost preşedintele Georgiei timp de 9 ani, până în anul 2013, după care – în urma revoltei populare din 2014 care a condus la demiterea fostului preşedinte pro-rus Victor Ianukovici – s-a stabilit în Ucraina şi a dobândit cetăţenia ucraineană. Între anii 2015-2016 politicianul georgian a fost aliatul preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko şi a devenit guvernatorul Odesei, însă în ultima perioadă a început să critice politica dusă de Poroşenko şi i-a fost retrasă cetăţenia. Având în vedere că Saakasvili a pierdut şi cetăţenia georgiană, fostul preşedinte al Georgiei în prezent este apatrid. Saakasvili este acuzat oficial de către procuratura generală a Ucrainei, că a plănuit preluarea puterii prin forţă şi în acest scop a cooperat cu anturajul fostului preşedinte Ianukovici, care s-a refugiat în Rusia.

Mihail Saakasvili este una din figurile cele mai reprezentative ale curentului politic de dreapta din Georgia. El a devenit preşedintele Georgiei în 25 ianuarie 2004 şi a dus o politică pro-occidentală cu accente naţionaliste. Unul dintre obiectivele sale majore l-a reprezentat integrarea teritorială în Georgia a Abhaziei şi Osetiei de Sud, teritorii care şi-au proclamat independenţa, dar care nu au fost recunoscute de comunitatea internaţională, ceea ce a generat o rezistenţă puternică a populaţiilor abhaze şi osete. În anul 2008 s-a declanşat un război între Gruzia pe de o parte şi Abhazia, Osetia de Sud şi Rusia pe de altă parte. Rusia a acuzat guvernul din Tbilisi că a comis genocid în teritoriile osete astfel că intervenţia militară rusă avea motive umanitare. Saakasvili a susţinut atunci că trupele ruseşti au intrat pe teritoriul Georgian înainte ca armata georgiană să fi ajuns în Osetia de Sud, ca atare nu se poate vorbi despre un genocid. Uniunea Europeană a constituit o comisie de anchetă a evenimentelor, condusă de doamna Heidi Tagliavini, un diplomat elveţian. Comisia a depus raportul în data de 30 septembrie 2009 în care  s-a constatat că războiul a fost declanşat de Georgia. Ştirile georgiene despre un atac rusesc premergător, sunt false. În urma războiului pierdut, Saakasvilinu a mai candidat pentru un nou mandat prezidenţial la alegerile din Georgia din 2013, mai mult a fost pus sub acuzare.

La vremea respectivă, fostul preşedinte a României, Traian Băsescu a sprijinit deschis politica lui Saakasvili împotriva Rusiei. Fostul preşedinte georgian a fost invitat în România şi Traian Băsescu a efectuat la rândul său o vizită în Tbilisi. Cu ocazia vizitei lui Saakasvili la Bucureşti, Traian Băsescu a comparat situaţia Abhaziei şi Osetiei de Sud cu cea din Kosovo, spunând că „neaplicarea legislației internaționale în problema Kosovo a generat invadarea Georgiei și ocuparea Abhaziei și Osetiei”.

Autor: Székely Ervin

RADOR – 14 februarie 2018