Ziua Sf. Valentin

Ziua darurilor şi a iubirii, sărbătorită mai ales în Europa Occidentală şi SUA; această zi este marcată şi în România, deşi la români există „Dragobetele”, o sărbătoare dedicată zeului dragostei cu acelaşi nume, care se celebrează la diferite date, în funcţie de zonele ţării, între 24 februarie şi 25 martie.

Sfântul Valentin s-a născut în anul 175 în Italia, în localitatea Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria). Sfântul a fost hirotonit preot de Sfântul Felician de Foligno, iar în anul 197, Papa Victor I l-a hirotonit Episcop de Interamna.

Sfântul Valentin a fost apreciat ca un propovăduitor de seamă al Evangheliei. Totodată, Sfântul era recunoscut ca vindecător și făcător de minuni și sunt recunoscute vindecările miraculoase ale Sfântului Valentin. În acest sens, este renumit un caz care a făcut vâlvă în acele timpuri: fratele tribunului roman Frontanus a fost vindecat de o boală gravă, fără leac în acea vreme. După această vindecare spectaculoasă, sfătuit de tribunul Frontanus, vestitul filozof Craton l-a chemat în ajutor pe episcop,  atunci când fiul său Cherimon s-a îmbolnăvit de o boală ciudată care îi schimonosea trupul, așa cum susțin documentele vremii. De această dată, Sfântul Valentin s-a rugat pentru sănătatea pacientului său o noapte întreagă. Și minunea s-a împlinit!, deoarece Cherimon s-a însănătoșit complet. După această minune, întrega familie a filozofului  și discipolii acestuia s-au botezat.

Cea mai cunoscută legendă despre Sfântul Valentin menţionează din ce cauză a apărut conflictul dintre împăratul Claudiu al II-lea  şi episcopul Valentin. Claudiu al II-lea era un împărat viteaz, împătimit să poarte războaie şi să-şi învingă rivalii. De aceea, el își dorea să aibă o armată puternică. Preocupat de această strategie, împăratul a observat că soldaţii necăsătoriţi erau mai devotaţi carierei şi mai ambiţioşi, în comparaţie cu soldaţii căsătoriţi. În opinia împăratului, soldaţii familişti puneau pe primul plan familia, problemele căsătoriei şi ale copiilor. Pentru a rezolva problema, împăratul a dat un decret prin care interzicea mariajul soldaţilor, pentru ca aceştia să fie preocupaţi doar de cariera militară. Dar episcopul Valentin a dezaprobat decizia împăratului.

Împăratul i-a propus lui Valentin să renunţe la credinţa sa şi să se înroleze în armata romană. Pentru că a refuzat oferta împăratului, Valentin a fost învinuit de ”cununare religioasă”, a fost întemniţat şi condamnat la moarte. În temniţă, înainte de a fi executat, Valentin a trimis următorul mesaj fiecărei persoane pe care a iubit-o: “Adu-ţi aminte de Valentinul tău!” Preotul Valentin a  preferat să moară decât să accepte ca tinerii să trăiască în desfrâu și  necăsătoriţi. El a fost executat în noaptea de 14 februarie în anul 273. Moaştele Sfântului Valentin sunt venerate şi în zilele noatre în  Biserica  Sfântul Valentin din localitatea Terni, Italia.

www.click.ro/utile/astrologie/