2018. február 15

Egy újabb ügyben ítélték el Markó Attilát

A bukaresti Táblabíróság tegnap egy újabb korrupciós ügyben ítélte el a kommunizmus idején elkobzott javakat visszaszolgáltató bizottság volt tagjait, köztük a kisebbségi ügyek volt államtitkárát, és az RMDSZ volt parlamenti képviselőjét, Markó Attilát. A Szövetség volt politikusát ezúttal 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Mint ismeretes Markó Attilát 2014-ben három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azért, mert hozzájárult a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásához. Azt követően, hogy vádat emeltek ellene, Markó Attila úgy nyilatkozott, hogy Magyarországra távozik, mert nem bízik a romániai igazság-szolgáltatásban. Az újabb ítéletet tegnap mondta ki a bukaresti táblabíróság. Ugyanebben a perben az Országos Összeférhetetlenségi Ügynökség volt vezetőjét, Horia Georgescut négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet nem jogerős. Markó Attila ellen a román hatóságok nemzetközi körözést adtak ki. (Rador Hírügynökség)

A sorköteles személyeknek évente egyszer jelentkezniük kell a területi katonai központokban annak érdekében, hogy tisztázzák a besorolásukat katonai szempontból

Ezt Laurenţiu Gogete ezredes a bukaresti regionális katonai központ parancsnoka nyilatkozta a lakosság honvédelmi felkészítéséről szóló 2006/446-os számú törvényre hivatkozva a közszolgálati rádiónak. Mint elmondta, a 20 és 35 év közötti sorkötelesekről van szó. A katonák, altisztek, tiszthelyettesek esetében ez a kötelezettség 55 éves korig tart, a hivatásos tisztek esetében pedig 63 éves korig. A közrádió katonai műsorainak szerkesztője, Radu Dobriţoiu hozzátette, hogy a kötelező katonai szolgálatot Romániában nem törölték el, csak felfüggesztették 2007-ben. Azt követően, hogy az elmúlt évben életbe lépett az önkéntes tartalékosokról szóló törvény a területi katonai központok ismét foglalkoznak sorozással és nemcsak a sorkötelesek nyilvántartásával. (Radio România Actualităţi)

A Bírák Tanácsának elnöke és Románia főügyésze bíznak az igazságügy önszabályozó rendszerében

Simona Marcu, a Bírák Tanácsának elnöke úgy véli, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály kapcsán kirobbant közvita nyomán sérülhet az igazságügyi szervek tekintélye és károsodhat az igazságszolgáltatás végrehajtása. Kiemelte, hogy a helyzetet az arra hivatott állami szerveknek kell tisztázniuk hatásköreik függvényében. Augustin Lazăr legfőbb ügyész elmarasztalóan szólt arról, amit ő az igazságügyi szervek elleni kampánynak nevezett azok részéről, akik folyamatban lévő igazságügyi eljárásoknak az alanyai, de ugyanakkor elítélte a politikusok beleszólását az igazságügy munkájába, különös tekintettel arra, hogy azok vezető beosztású ügyészek leváltását szorgalmazzák.
Mint ismeretes, február 12-én vasárnap az Antena 3 hírtelevízió hangfelvételekkel, tanuvallomásokkal bizonyította, hogy egyes vezető beosztású ügyészek hamis bizonyítékok alapján emeltek vádat bizonyos személyek, nem egyszer politikusok ellen. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador