DOCUMENTAR: Radio România Antena Sibiului – post de radio – şcoală şi pepinieră pentru profesioniştii undelor hertziene

de Răzvan Moceanu
de Răzvan Moceanu

Joi, 15 februarie, se împlinesc 11 ani de la înfiinţarea Radio Antena Sibiului, ca o evoluție naturală a primul post de radio – şcoală din ţară, Radio Cibinium.

Născut din colaborarea între Societatea Română de Radiodifuziune, prin Radio Cluj şi Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prin Facultatea de Jurnalistică, Radio Antena Sibiului devenea cel mai bun partener în informarea de zi cu zi a sibienilor.

Înainte de înfiinţarea „Antenei Sibiului”, la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu exista deja studioul de radio-şcoală Cibinium, primul de acest gen din învăţământul jurnalistic românesc, care avea, la momentul respectiv, în dotare aparatură digitală.

Radio Cibinium a emis zilnic pe frecvenţa de 1593 Khz, între orele 19.00 şi 21.00, studenţii realizând aici un program de radio complet, încluzând cele patru segmente ale activităţii: regie de emisie, studiou de emisie, studiou de producţie şi redacţia multimedia.

radio sibiu1

La rândul lui, Radio Cibinium a fost o urmare firească a proiectului multianual „Universitatea de vară Radio” de la Sibiu care a demarat în august 1996, cu scopul de a pregăti şi perfecţiona, în colaborare cu specialişti de la postul public de radio din Olanda, profesioniş ai radioului public românesc.

În anul 1999, drept dovadă a creşterii calitative a programelor, Antena Sibiului – cum era denumit atunci postul, trece de la statutul de radio-şcoală, la cel de post local în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune.

La 21 aprilie 2000, preşedintele director general al SRR de atunci, Andrei Dimitriu, inaugura Antena Sibiului, primul post local public al Societăţii Române de Radiodifuziune, organizat în interiorul unei instituţii de învăţământ superior – Universitatea „Lucian Blaga”

În anul 2005, Studioul Regional Cluj, care avea acoperire cu cu frecvențe în opt judeţe din Transilvania, și-a extins personalizarea programelor pe zone prin posturile locale Antena Sibiului şi Radio Sighet.

În anul următor, avea loc instalarea unui emiţător în FM în oraşul Sibiu, iar postul local Antena Sibiului, componentă a structurii postului regional Cluj, primea licenţă de emisie în FM, fiind dotat cu aparatură modernă, şi fiind integrat, prin studioul său multimedia, în infrastructura aferentă proiectului „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007”.

După câteva luni de muncă, de amenajare a studioului din sediul de pe Strada Brutarilor nr. 3, din mansarda Facultăţii de Jurnalistică, dar şi după ore întregi de ştiri scrise şi redactate la rece, la 15 februarie 2007, la ora 11:00, pe frecvenţa de 95,4 MHZ, s-a auzit pentru prima dată: „Bună ziua. Sunteţi pe frecvenţa Radio Antena Sibiului !”.

Aceasta era o încununare a eforturilor depuse de conducerea şi angajaţii Radio Cluj de a transforma fostul post de radio şcoală Cibinium, cu emisie în frecvenţa pe unde medii, într-un post de radio profesionist, de acum, studenții Facultății de Jurnalism urmând să efectueze practica în redacțiile Antena Sibhiului.

Revista Radio România nr. 118, 26 feb.-4 mar. 2007
Revista Radio România nr. 118, 26 feb.-4 mar. 2007

La lansarea postului, au participat prefectul judeţului, Ion Ariton, preşedintele Consiliului Judeţean, la acea vreme Martin Bottesch, adresând cuvântul lor de bun venit căii undelor Antenei Sibiului cât şi reprezentanţi ai conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR).

Prezentă la eveniment, Maria Ţoghină, directorul general al SRR, declara: „Încercăm să îi ajutăm pe tinerii talentaţi să-şi găsească un drum şi să-i ţinem pe tinerii talentaţi alături de Radiodifuziunea Română […] Înfiinţarea Antenei Sibiului face parte din misiunea noastră de a lansa posturi publice locale în cât mai multe localităţi, mai ales acolo unde este posibilă o puternică amprentă universitară. Rămânem un partener prompt şi de încredere”.

La rândul său, Ion Dur, decanul Facultăţii de Jurnalistică, declara: „Colaborarea cu Studioul de Radio de la Cluj pentru noi este un vârf de lance. Ne-a onorat, ne onorează dar ne şi obligă”.

Florin Pruteanu, coordonatorul postului de radio, remarca: „Radio Antena Sibiului a fost creat iniţial cu un scop preponderent didactic şi reprezintă în continuare un laborator de pregătire a tinerilor jurnalişti. Dincolo de acest aspect important, a apărut necesitatea extinderii scopului iniţial spre acela de informare a ascultătorului din Sibiu şi din împrejurimi, a apariţiei unui program local al postului public de radio care să completeze peisajul radiofonic al aşezării şi să asigure mediatizarea manifestărilor din cadrul proiectului Sibiu – Capitală Culturală Europeană”.

La acel moment, Radio Antena Sibiului emitea în fiecare zi pe frecvenţa 95,4 Mhz, între orele 11:00 – 14:00 şi 16:00 – 19:00 şi putea fi receptat în sud până în zona Coziei iar spre nord până în zona Turda. În restul intervalelor orare se retransmiteau programe ale posturilor România Actualităţi şi Radio Cluj.

Noul post avea misiunea de a difuza, în primul rând, informaţii de interes general pentru sibieni, dar a reflectat masiv şi evenimentele proiectului „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007”.

Peste 200.000 de euro au fost investiţi de Societatea Română de Radiodifuziune, cu suportul guvernului olandez, în postul de radio Antena Sibiului, pentru achiziţia de echipamente pentru emisie digitală.

Echipa Radio Antena Sibiului era formată dintr-un coordonator, doi tehnicieni şi mulți studenţi dornici de a descoperi tainele jurnalismului radio. Aceştia au pornit la drum, în contextul în care pe piaţa media era aglomeraţie de posturi locale de radio, însă încetul cu încetul, prin difuzarea de informaţii corecte, în timp real, de muzică de calitate şi ţinând cont de dinamismul prezentatorilor de pe post, Antena Sibiului a reuşit să-şi creeze un nume pe piaţa media sibiană situându-se ca nivel de audiență pe locul 3 în sondajele de opinie din Sibiu.

În anii care au urmat, în cadrul redacției s-au perindat voci noi din rândurile studenţilor, care să aibe ocazia să înveţe ce înseamnă cu adevărat viaţa de jurnalist, ce înseamnă o ştire, un reportaj, un interviu, cu ce probleme se confruntă administraţia, cum e în politică sau în sport şi multe alte elemente interesante.

studio radio

Odată cu trecerea la grila 2011-2012, posturile locale ale radioului public şi-au extins numărul orelor de program, iar Radio România Antena Sibiului, îşi extindea emisia de la 5 la 6 ore de zilnic.

În anul 2012, Radio Antena Sibiului şi-a schimbat într-o proporţie semnificativă echipa, prin includerea unor colaboratori cu experienţă, emisia derulându-se exclusiv în sistem self, iar în anul 2013, la Radio România Cluj a fost întărită prezenţa mediatică a posturilor locale Radio România Sighet şi Antena Sibiului – care funcţionează în structura studioului, prin extinderea duratei programelor difuzate de cele două posturi – aşa numitele „ferestre locale” pe staţiile de emisie.

microfon antena sibiului

În anul 2014, era implementată noua grilă de program la Radio România Cluj, care a implicat şi îmbunătăţirea ofertei editoriale, în special în zona sfârşitului de săptămână, şi pe cea a tronsonului de după-amiază, şi la cele două posturi locale de la Sighet şi Sibiu, astfel grilele celor 3 programe – Radio Cluj, Radio Sighet şi Antena Sibiului – ofereau intervale de convergenţă pe tronsonul orar 11.00-15.00, obţinându-se astfel o mai eficientă gestionare a resurselor.