Reuniune a miniştrilor de externe ai UE, la Sofia

Miniştrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene au discutat astăzi, în prima zi a reuniunii de la Sofia, despre aderarea la spaţiul comunitar a ţărilor din Balcanii de Vest, dar şi despre situaţia din Siria. Întrevederea este organizată de Bulgaria, ţară care asigură în prezent preşedinţia Uniunii.
Corespondenţă din Sofia – Reporter: Petio Petkov – Bulgaria consideră că viitorul ţărilor din Balcanii de Vest se află în Uniunea Europeană, dar aderarea va avea loc când sunt pregătite – a declarat viceprim-ministrul şi ministru bulgar de externe Ekaterina Zaharieva.
Cu aceeaşi ocazie, miniştrii de externe au avut o sesiune comună de lucru cu colegii lor din statele candidate, pe tema cooperării şi parteneriatului în domeniul securităţii şi apărării. Participanţii au declarat că problemele în relaţiile dintre Grecia şi FRI Macedonia trebuie să fie rezolvate de cele două ţări fără a crea probleme noi.
Situaţia în Siria a fost analizată în contextul ultimelor evoluţii din această ţară şi al conferinţei ce va avea loc în aprilie la Bruxelles. Participanţii au constatat semnale pozitive în dialogul între cele două state coreene, exprimându-şi speranţa că ele vor continua după Jocurile Olimpice.
La reuniune, ce se va încheia mâine, participă vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, şi comisarul pentru politica europeană de vecinătate, Johannes Hahn. România este reprezentată de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 februarie