SUA: 13 cetăţeni ruşi şi trei organizaţii ruseşti acuzaţi că au intervenit în procesul electoral din Statele Unite

Justiţia americană a pus sub acuzare 13 cetăţeni ruşi, inclusiv un om de afaceri apropiat de preşedintele Putin, şi trei organizaţii ruseşti pentru că au intervenit în procesul electoral din Statele Unite şi au favorizat candidatura lui Donald Trump la Casa Albă. Potrivit procurorului special care se ocupă de caz, Robert Mueller, pe lângă complotare, trei dintre ruşi sunt acuzaţi de fraudă bancară, iar alţi cinci de furt agravant de identitate. Totuşi, ministrul adjunct de justiţie, Rod Rosenstein a declarat presei că niciun american nu a participat cu bună ştiinţă la această activitate ilegală, iar ancheta nu are vreo dovadă că rezultatul alegerilor ar fi fost influenţat de campania de propagandă rusească.
Reporter: Doina Saiciuc – Acuzaţii au condus – potrivit proprilor lor declaraţii după cum a explicat ministrul adjunct al justiţiei Rod Rosenstein – un război informaţional împotriva Statelor Unite, în efortul şi acesta a declarat de a răspândi neâncredere în candidaţi şi sistemul politic în general. Scopul amplei operaţiuni a ruşilor denumită „Proiectul translator”, care a început în 2014 cu un bget anual de 1,25 de milioane de dolari, a fost să ajungă prin media socială la milioane de americani pentru a tulbura procesul electoral.
Ei au folosit identităţi furate sau false americane, conturi de bancă fraudate – a spus domnul Rod Rosenstein. Acuzaţii s-au dat drept americani, activi politic şi social, pledând pentru şi împotriva anumitor candidaţi. Documentul acuzării arată că eforturile ruşilor au fost menite să ajute campania Trump şi să discrediteze campania Hillary Clinton. Rusia au comunicat cu persoane asociate cu campania Trump, care însă nu ar fi ştiut cu cine comunică. Chiar şi după alegeri în încercarea de a semăna discordie cei acuzaţi au organizat demonstraţii politice pentru şi împotriva preşedintelui ales Trump uneori în aceeaşi zi.
Realizator: Rusia a reacţionat prin purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, care a calificat acuzaţiile drept absurde./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (17 februarie)