Conferinţă de presă comună a premierului Viorica Dăncilă cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani

Premierul Viorica Dăncilă se află în prima sa vizită oficială în calitate de prim-ministru la Bruxelles. Acolo a avut întâlniri cu mai mulţi oficiali, cea mai recentă cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.
Antonio Tajani: Am avut o întâlnire lungă cu doamna prim-ministru Dăncilă, o fostă colegă a noastră, aici, în parlament, care s-a întors acasă pentru câteva momente, pentru a discuta de relaţiile noastre. Am subliniat importanţa preşedinţiei române, în primul rând, pentru adoptarea cadrului financiar multianual. Parlamentul insistă asupra aprobării definitive a CFM-ului înainte de alegerile europene, deci în acest mandat, şi contăm pe colaborarea cu preşedinţia română. Am discutat şi despre nevoia ca bugetul european să crească, nu am dori ca banii să vină din buzunarul cetăţenilor, ci, aşa cum va propune Parlamentul în următoarele zile, taxând economia digitală. Am vorbit despre un alt element important, care va fi Brexit-ul. Votul Parlamentului European va însemna sfârşitul acestui proces şi colaborarea cu preşedinţia română va fi extrem de importantă şi din punctul de vedere al acestui punct. Preşedinţia română va avea un rol important şi în procesul de integrare din Balcani, va continua ceea ce vor face preşedinţia bulgară şi cea austriacă, şi având în vedere că România deţine o cunoaştere aprofundată a realităţilor din spaţiul balcanic. Am cerut guvernului român să continue să consolideze statul de drept, să continue lupta împotriva corupţiei, pentru transparenţă şi competitivitate./atataru/ Doamna prim-ministru mi-a dat asigurări în legătură cu disponibilitatea față de colaborarea cu Parlamentul European și în legătură cu disponibilitatea de a veni în plenară, în Parlament, pentru a vorbi despre proiectele României și pentru o dezbatere în legătură cu viitorul Europei. Deci, mulțumesc încă o dată pentru această vizită. Mulțumesc că ați venit înapoi acasă!
Viorica Dăncilă: Mulțumesc și eu, domnule preşedinte Antonio Tajani, pentru primirea călduroasă și deschiderea de care ați dat dovadă. Venirea mea, astăzi, aici este emoționantă. Astăzi am venit în calitate de prim-ministru și cred că împreună cu dumneavoastră, împreună cu liderii europeni trebuie să găsim soluții la provocările care urmează. Am vorbit, așa cum a menționat domnul preşedinte, despre președinția României la 1 ianuarie 2018, despre provocările la care trebuie să răspundă România, Brexitul, cadrul financiar multianual. Am fost întru totul de acord cu domnul preşedinte Antonio Tajani referitor la creșterea bugetului sau menținerea unui buget de același nivel, dar, în același timp, susținerea politicii de coeziune și a politicii agricole comune. Cred că o bună cooperare este benefică pentru Europa, este benefică pentru România, iar faptul că prima mea vizită în calitate de prim-ministru a fost aici, la Bruxelles, la instituțiile europene, arată dimensiunea europeană pe care vreau să o dau guvernului pe care îl conduc. Sunt convinsă că va fi o colaborare foarte bună, sunt convinsă că preşedintele Parlamentului European va fi implicat în a ne ajuta în ceea ce privește președinția Consiliului Uniunii Europene și voi veni să vorbesc în Parlamentul European despre viitorul Europei, la care România trebuie să fie parte activă, o parte implicată, având în vedere, așa cum am spus anterior, președinția și provocările. Sunt convinsă că o bună colaborare asupra președinției, o colaborare corectă, transparentă între Guvernul de la Bucureşti și Parlamentul European și preşedintele Parlamentului European vor aduce un plus, un plus de valoare atunci când România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene. În același timp, sunt convinsă că, împreună, vom depune toate eforturile pentru încheierea unui acord politic în ceea ce privește cadrul financiar multianual în timp președinției României. Mulțumesc și încă o dată îi mulțumesc domnului preşedinte al Parlamentului European, domnului Tajani, pentru deschidere și pentru efectiv primele puncte în ceea ce privește buna cooperare între preşedintele Parlamentului și Guvernul de la Bucureşti.
Antonio Tajani: Mulțumesc!/asalar/atataru