2018. február 21

Viorica Dăncilă miniszterelnök Jean Claude Junker európai bizottsági elnökkel találkozott az Európai Parlamentben

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán, Brüsszelben, Jean Claude Junker európai bizottsági elnökkel találkozott és beszédet mondott az Európai Parlamentben. Beiktatása óta ez volt a bukaresti miniszterelnök első külföldi útja. Viorica Dăncilă brüsszeli látogatásának fő célja az együttműködés legmagasabb szinten való erősitése az európai intézményekkel, aminek fontosságát tovább növeli az, hogy Románia a jövő év január 1-től átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A román miniszterelnök Brüsszelben Corina Creţu regionális politikáért felelős biztossal is folytatott megbeszélést az európai alapok megkésett lehivásáról. Corina Creţu ismételten felhivta a román hatóságok figyelmét az európai pénzek lehivási ütemének növelésére és az alapok felhasználási eljárásainak leegyszerűsitésére, megjegyezve, hogy a legfontosabb kérdések között szerepel az európai finanszirozásokba részesülő három regionális korház megépitése.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.21)

A szenátus sürgösségi kormányrendeletet fogadott el egyes közintézményekben megüresedett helyek betöltésének felfüggésztésére

A szenátus szerdai ülésén sürgösségi kormányrendeletet fogadott el egyes közintézményekben megüresedett helyek betöltésének felfüggésztésére, valamint az illető intézmények működéséhéz szükséges javak és szolgáltatások fedezésére forditott alapok 10%-al való csökkentésére. A sürgösségi kormányrendeletet a közkiadások állami költségvetésre való hatásának leszoritásáért, illetve a 3% alatti GDP-arányos deficit fenntartása érdekében fogadták el szenátorok. Az ellenzék birálta a kormányrendelet által előirányzott intézkedéseket. A szenátorok megszavazták azt a módositójavaslatot is, amely lehetővé teszi a versenyvizsga megszervezését az iskola előtti és a felsőfokú oktatásban, valamint a kutatási intézményekben megüresedett helyek betöltésére. A törvénytervezetet megküldik a képviselőháznak lévén, hogy az alsóház a döntő fórum e jogszabálytervezet esetében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.21)

A képviselőház törvénytervezetet fogadott el a hadsereg felszerelésére vonatkozóan

A képviselőház szerdán csaknem egyöntetű szavazattal törvénytervezetet fogadott el a hadasereg HIMARS-rendszerrel való felszerelésére, amely világszerte a legfejlettebb, nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer (High Mobility Artillery Rocket System). A HIMARS hosszú hatósugarú föld-föld rendszer, ami hozzájárul a fegyveres erők modernizálásához, valamint a NATO keretében Románia által tett vállalások teljesitéséhez. A törvénytervezetet valamennyi parlamenti frakció támogatta. A vitán Ovidiu Raeţchi liberális képviselő megjegyezte, hogy Románia vállalása, miszerint 2%-ot fordit a GDP-ből a védelemre, példaértékű lett az Észak-Atlanti Szövetség partnerei számára. Románia három föld-föld rakéta rendszert vásárol. A képviselőház által elfogadott törvénytervezetet kihirdetés végett megküldik Románia elnökének. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.21)

A román munkaerő piac a szakképzett munkások hiányával küzd

A román munkaerő piac a szakképzett munkások hiányával küzd és a szakértők szerint a jelenség a következő években tovább súlyosbodik. A galaci munkaadók is hasonló nehézségekkel szembesülnek, annak dacára, hogy szakképzési tanfolyamokat szerveznek. Az emberek mindehhez közömbösen viszonyulnak és inkább külföldön vállalnak munkát nagyobb bérekért, mint amennyit az itthoni cégek ajánlanak. Tavaly, Galac megyében mintegy 4.000 munkanélkülit tartottak nyilván, mig jelenleg a munkanélküli segélybe részesülők száma 1.500. Cezar Năstase, a Galac Megyei Munkaerő Elhelyező Ügynökség igazgatója aggodalmának adott hangot amiatt, hogy „a megyében nagyon sok munkahely-ajánlat van, de nem sikerül sakképzett munkaerővel segiteni a vállalatokat”. Az ügynökség aggodalmát megerősitette Sorin Enache alpolgármester is, aki elmondta, hogy „a cégek vidéki környezetből próbálnak munkaerőt toborozni, igyenszállitást, attraktiv fizetést ajánlva, de igy sem sikerül a munkaerő vonzása”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.21)

Rozalia Gănciulescu, RADOR