John Sullivan, secretar de stat adjunct al SUA: Proiectul North Stream 2 va submina independenţa energetică a Ucrainei

Secretarul de stat adjunct al Statelor Unite, John Sullivan, a declarat că „Proiectul North Stream 2 va submina independenţa energetică a Ucrainei”. Secretarul de stat adjunct american John Sullivan a făcut această declaraţie în prelegerea susţinută la Academia Diplomatică din Ucraina.
„Un viitor care nu va mai depinde de Rusia nu va putea deveni un instrument al agresiunii ruse. Suntem împotriva gazoductului North Stream 2, care va submina pe continentul european obiectivul nostru de diversificare a energiei şi a independenţei energetice” – a declarat secretarul de stat adjunct american John Sullivan, citat de Agenţia de presă UNIAN. În opinia sa, gazoductul North Stream 2 va submina considerabil independenţa energetică a Ucrainei, sectorul energetic şi cel economic. Oficialul american a mai specificat că Statele Unite se pronunţă în favoarea unui viitor energetic sigur şi independent pentru Ucraina. Secretarul de stat adjunct a examinat la Kiev necesitatea înăspririi sancţiunilor aplicate la adresa Rusiei.
Miercuri, 21 februarie, preşedintele rus, Vladimir Putin şi-a exprimat convingerea că proiectul North Stream 2 va fi realizat cu succes.
Ministerul german de Externe a precizat la 17 februarie că Rusia respectă absolut toate normele în ceea ce priveşte realizarea proiectului North Stream 2. Amintim că North Stream 2 este o conductă de gaze naturale construită din Rusia către Germania. Nord Stream 2 leagă portul rusesc Vîborg de portul german Greifswald, pe o distanță de 1.200 de kilometri, pe sub Marea Baltică.
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Germania consideră că gazoductul North Stream 2 este un proiect rentabil din punct de vedere economic, care nu va  prezenta niciun pericol./vdraguta/menescu

(www.russian.rt.com – 22 februarie)