Premierul Viorica Dăncilă, la reuniunea UNCJR

Premierul Viorica Dăncilă le-a solicitat autorităţilor locale să se implice mai mult în absorbţia fondurilor europene, după ce oficialităţile cu care a discutat, ieri, la Bruxelles, i-au atras atenţia că România este în situaţia să piardă sume considerabile. Şefa guvernului le-a cerut atenţia preşedinţilor de Consilii Judeţene din Iaşi, Cluj şi Dolj să facă demersurile necesare pentru deblocarea situaţiei terenurilor în vederea obţinerii finanţării europene pentru cele trei spitale regionale care urmează să fie construite în judeţele respective.
Reporter: Alina Stănuţă – Spitale, şcoli, drumuri sau canalizare sunt doar câteva obiective care pot fi finanţate cu bani europeni. Însă, în ciuda sporului de 25% acordat primarilor care lucrează cu fonduri europene, situaţia este departe de a fi satisfăcătoare – atrăgea atenţia premierul Viorica Dăncilă. Aceasta le-a solicitat preşedinţilor de Consilii Judeţene din Iaşi, Cluj şi Dolj să se implice în deblocarea situaţiei terenurilor, în vederea obţinerii finanţării europene pentru cele trei spitale regionale din aceste judeţe.
Viorica Dăncilă: M-am întors de la Bruxelles, iar ceea ce am discutat cu comisarul pentru politici regionale m-a îngrijorat foarte mult. De aceea, rog cei trei preşedinţi ai Consiliilor ai consiliilor judeţene Iaşi, Cluj şi Dolj să se implice în deblocarea situaţiei terenurilor, dar şi pentru dezoltarea proiectelor de utilităţi publice, acces la amplasament.
Reporter: Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Marian Oprişan, admitea că cele mai importante probleme sunt legate de utilizarea excedentului bugetar, investiţii fundamentale sau din fonduri europene ori achiziţii publice. Descentralizarea administrativă şi financiară este, în opinia lui Marian Oprişan, soluţia.
Marian Oprişan: Viitorul european este viitorul comunităţilor locale. Nu este viitorul guvernelor şi nu vreau să se înţeleagă că eu vreau să critic Guvernul României. Nu este adevărat. Dar aşa cum am văzut în spaţiul european, lucrurile trebuie să se întâmple acolo jos. Decizia trebuie să fie acolo, lângă cetăţean.
Reporter: La finalul reuniunii, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că la Bruxelles a discutat şi despre programul pentru cele 39 de oraşe reşedinţă de judeţ care au alocate două miliarde de euro pentru programe europene. Pentru a vedea stadiul proiectelor şi ce obstacole întâmpină, primarii sunt aşteptaţi la guvern săptămâna viitoare./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 februarie)