România este deschisă la ideea de majorare a contribuţiilor naţionale la bugetul european

România este deschisă la ideea de majorare a contribuţiilor naţionale la bugetul european – a declarat preşedintele Klaus Iohannis la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European. Numai în acest fel – a argumentat el – pot fi continuate politici tradiţionale precum coeziunea. Răspunzând la o întrebare adresată de trimisul Radio România, Klaus Iohannis a precizat că este vorba de o mărire de la 1% din Produsul Intern Brut la puţin peste 1,1%.
Klaus Iohannis: Dacă vrem să rezolvăm mai multe programe europene şi ţinând cont şi de Brexit, unde sigur vom pierde ceva bani la buget, e clar că se poate doar prin şi restructurare, dar fără a neglija domeniile clasice şi importante, de exemplu coeziunea trebuie să rămână la fel de bine finanţată şi la fel de importantă ca şi până acum, dar dacă vrem mai mult trebuie să plătim un pic mai mult. Cel puţin informal ce am putut să află până acum părerile sunt încă destul de împărţite.
Realizator: În ce priveşte posibilitatea condiţionării alocării de fonduri europene de respectarea statului de drept, preşedintele Iohannis a precizat că e nevoie mai întâi de o discuţie între experţi pentru că nu există o definiţie unanim acceptată a statului de drept – ne-a transmis trimisul nostru Carmen Gavrilă./dursache/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 februarie)