O delegaţie nord-coreeană a ajuns în Coreea de Sud pentru ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice

O delegaţie formată din înalţi oficiali din Coreea de Nord a ajuns în Coreea de Sud pentru a participa la ceremonia de închidere a competiţiei sportive ce se va desfăşura peste câteva ore. Delegaţia oficială nord-coreeană este condusă de controversatul general Kim Yong Chol, care a condus departamentul militar al regimului de la Phenian. Acesta este acuzat de sud-coreeni pentru atacul comis în urmă cu opt ani asupra unei nave militare sud-coreene. Corea de Nord a negat întotdeauna orice fel de implicare în acel incident din 2010.

Corespondentul BBC din Coreea de Sud transmite că generalul Kim Yong Chol, personaj foarte controversat în Corea de Sud, este acuzat de mulţi sud-coreeni pentru scufundarea navei militare, incident soldat cu moartea a 46 de marinari. Zeci de protestatari au încercat să blocheze sosirea acestuia, mulţi dintre protestatari afişând placarde prin care îl acuză că este criminal de război. Dacă însă Coreea de Nord are intenţii serioase în privinţa ajungerii la o rezolvare diplomatică, atunci este foarte probabil ca unul dintre prinicpalii negociatori ai nord-coreenilor să fie tocmai acest general.

La ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de iarnă va participa şi Ivanka Trump, fiica preşedintelui american./cstoica/cvanatoru

BBC SERVICIUL MONDIAL – 25 februarie