Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut instituirea unui armistiţiu umanitar zilnic în Ghouta de Est

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat instituirea unui armistiţiu umanitar zilnic în regiunea siriană Ghouta de Est, controlată de insurgenţi şi ţinta unei ofensive declanşată de forţele regimului de la Damasc. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a făcut anunţul în această după-amiază, după cum transmite corespondetul nostru la Moscova Aleksandr Beleavschi:

Reporter: Ministrul rus al apărarii, Serghei Şoigu, a anunţat introducerea în Ghouta de Est, începând de mâine, a unei pauze umanitare zilnice de cinci ore, între orle 9:00 şi 14:00, pentru a exclude victimele în rândul civililor. Pentru populaţia civilă va fi deschis un coridor umanitar ale cărei coordonate vor fi comunicate în cel mai scurt timp. Serghei Şoigu a anunţat această decizie în urma reuniunii Consiliului rus al Securităţii, prezidată de Vladimir Putin şi consacrată situaţiei din Ghouta de Est.

Potrivit Kremlinului, liderul rus a exprimat o serioasă îngrijorare în legătură cu provocările continue ale teroriştilor din această zonă. În acelaşi timp, a fost evidenţiată importanţa implementării Rezoluţiei 2401 a Consiliului de Securitate, ce cheamă părţile în conflict din Ghouta de Est la o pauză umanitară de cel puţin 30 de zile pentru a permite accesul ajutoarelor umanitare şi evacuarea răniţilor şi bolnavilor din această suburbie a Damascului controlată de opoziţie şi asediată de forţele guvernamentale. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat astăzi că rezoluţia are şanse să fie realizată în cazul în care toate părţile siriene vor reuşi să convină parametrii concreţi ai încetării ostilităţilor./lazard/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 februarie