2018. február 28

Az EU és Svájc Közös Európai Együttműködési Stratégiát dolgozott ki Moldova Köztársaság fejlődésére

Az Európai Unió és Svájc szerdán, Kisinyóvban, bemutatta Moldova Köztársaság fejlődését előmozditó Közös Európai Együttműködési Stratégiát. A dokumentum az Európai Unió és Svájc, mind közös finanszirozók stratégiája a kisinyóvi hatóságokat négy kucsfontosságú szempontból támogatja: gazdaságfejlődés, a jogállam elvének alkalmazása, mobilitás  és éghajlatváltozás.A stratégia révén Moldova Köztársaság európai partnerei vállalják a külső támogatás átláthatóságának növelését, nyilatkozta Peter Mihalko, az EU kisinyóvi nagykövete. A közös kooperációs stratégia Moldova Köztársaság problémáinak a feltérképezése, mondotta Pavel Filip miniszterelnök, megerősitve, hogy a kisinyóvi kormány érdeke Moldova Köztársaság uniós csatlakozási folyamatának felgyorsitása. Az Európai Unió tagállamai és Svájc 2016-ban több mint 220 millió euró értékű támogatást nyújtott Moldova Köztársaságnak, ami az összfinanszirozások mintegy felét teszi ki. Az összeg 85%-át a Románia által nyújtott támogatás képezi. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

A liberálisok egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtottak be a képviselőházhoz Valentin Pop tanügyminiszter ellen

A liberálisok egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtottak be a képviselőházhoz Valentin Pop tanügyminiszter ellen, akit azzal vádolnak, hogy inkompetens a tanügyi rendszer problémáinak megoldásában. A bizalmatlansági inditvány aláirói a miniszter lemondását kérik, közölte Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójának elnöke. „A PSD-ALDE vezetés eredményeként a centenáriumi évben számos iskolát bezártak, tanfelügyelőket menesztettek, mivel nem feleltek meg a pártparancsnak, növekedett az iskolák elhagyásának aránya és azon iskolák száma, amelyek nem tanitják mesterségre a fiatalokat”, hangsúlyozta Raluca Turcan. A PNL felhivja a figyelmet, hogy az olyan minisztert, mind Valenti Pop, azonnal meneszteni kell, amig nem lesz késő a Dăncilă-kabinetből. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

A DNA évértékelője

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hatékonyan működik és a korrupció elleni küzdelem frontvonalán áll, hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő a DNA tavalyi tevékenységének ismertetésekor. A DNA ügyészei rekordmennyiségű, azaz 3.800 ügyet oldottak meg az elmúlt esztendőben, a romániai bíróságok pedig több mint 700 vádlottat ítéltek el a DNA vádiratai alapján, köztük három képviselőt, egy szenátort és 28 polgármestert, közölte Laura Codruţa Kövesi, az intézet főügyésze, hozzáfűzve, hogy derülátó, noha az utóbbi napokban sok birálat érte. Másrészt, Klaus Iohannis kijelentette, hogy Romániában konszolidálódott a demokrácia, az igazságszolgáltatás ma független és hatékonyan működik, mig a civil társadalom az utóbbi időben egyre bátrabban nyilvánult meg.  Az államelnök ismételten kiállt a DNA  mellett, részrehajlónak, tendenciózusnak és politikailag elkötelezettnek minősítve az ügyészségről ismertetett miniszteri jelentést, amely Laura Codruţa Kövesinek, a DNA főügyészének leváltását kezdeményezte. A DNA évértékelő ülésén részt vett, mások mellett, Augustin Lazăr legfőbb ügyész és Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, valamint a diplomáciai küldetések más képviselői. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Sztrájkra készülnek a Mioveni-Piteşti Dacia gyár szakszervezet tagjai

A munkáltatóval folytatott keddi tárgyaláson a felek nem jutottak közös nevezőre arról, hogy mennyivel növelik az idén a fizetéseket. A szakszervezet fenntartotta előbbi követelését, vagyis az 500 lejes béremelést a gyár valamennyi alkalmazottjának, mig a vezetőség mindössze 80 lejes bérnövelést javasolt. „A javasolt összeg jelentéktelen azzal szemben, ami jelenleg a román piacon történik – gáz- és villanyszámlák drágitása – és jegyzőkönybe foglaltuk, a törvényes előirásokhoz hiven, hogy minden előfeltétel meg van a munkakonfliktus kirobbantására a Dacia gyárnál”, hansgsúlyozták a szakszervezeti képviselők.A tárgyalások következő fordulójára csütörtökön kerül sor és az üzem vezetősége nem volt hajlnadó addig nyilatkozni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

A gazdálkodók benyújthatják kérésüket az idei támogatásokra a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez

A gazdálkodók csütörtöktől május 15-ig benyújthatják kérésüket az idei támogatásokra a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez. Mint Petre Daea mezőgazdasági miniszter megjegyezte, e célra két és fél miliárd eurót folyósitanak, hozzáfűzve, hogy a kérés benyújtására nem hosszabitják meg a határidőt, igy azt ajánlotta a gazdáknak, hogy időben tegyék le kéréseiket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Tovább tart a zord hideg

Tovább tart a zord hideg, legalábbis péntek estig. Az ország nyugati és központi régiójában levő, sárgajelzésű figyelmeztetés alatt álló 13 megyében fokozódik a nagyhideg az éjszaka folyamán és a hőmérő mintegy 10 Celsius fokkal mutat kevesebbet az időszaknak megfelelő normális hőmérsékleti értékhez képest. Az ország többi megyéjében és a fővárosban narancssárga jelzésű fagyriadó van érvényben. Az iskolák továbbra is zárva tartanak Bukarestben és 11 megyében. A forgalmat lezárták az A2 és az A4 autópályákon, illetve több ország- és megyei úton.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Rozália Gănciulescu