Ce*zurat! China interzice folosirea literei N pe internet

„N” este a 14-a literă din alfabetul latin şi, în jocul Scrabble, cu această literă se pot forma peste 600 de cuvinte cu 8 caractere. Dar pentru Partidul Comunist din China este totodată o literă subversivă şi intolerabilă şi a cărei folosire pe internet a fost interzisă săptămâna aceasta. Cenzorii chinezi încearcă în acest fel să amuţească criticile la adresa încercării preşedintelui Xi Jinping de a deveni lider pe viaţă. Consoana contravenientă este poate cea mai neobişnuită victimă a măsurilor de represiune care vizează cuvinte, fraze şi chiar litere solitare care ar putea fi folosite pentru atacarea controversatei decizii a Beijingului de a aboli limitarea mandatelor preşedintelui Chinei. Partidul Comunist zugrăveşte iniţiativa drept o expresie a susţinerii populare covârşitoare pentru conducătorul autoritar al celei mai populate ţări din lume, dar pe internet au apărut între timp numeroase reacţii critice.
Conform unei liste compilate de website-ul China Digital Times, printre expresiile (în caractere chinezeşti) blocate pe Weibo se numără:
„Zece mii de ani”, care este un echivalent al urării „Mulţi ani trăiască!”;
„Nu sunt de acord”;
„Xi Zedong” – hibrid între numele actualului preşedinte şi cel al defunctului dictator Mao Zedong;
„Neruşinare”;
„Pe viaţă”;
„Cultul personalităţii”;
„Emigrează”;
„Nemurire”
De asemenea, a fost interzis numele Yuan Shikai, un senior al războiului din dinastia Qing care a reuşit să restabilească monarhia în China, ca şi titlurile a două cărţi scrise de George Orwell, „1984” şi „Ferma Animalelor”.(www.theguardian.com – 28 februarie)