• Odată cu încheierea perioadei reluărilor, în luna martie, Casa de Producţie TVR vă propune prima premieră a anului 2018: Hamlet de W. Shakespeare, în regia lui László Bocsárdi, o preluare de la teatrul “Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe.
  • Anul acesta se împlinesc 10 ani de la moartea lui Ovidiu Iuliu Moldovan. Casa de Producţie TVR vă propune un portret IN MEMORIAM.

HAMLET

Regia: László Bocsárdi
adaptare scenică de Rita Sebestyén şi László Bocsárdi, după traducerea lui János Arany

Distribuţia:

Hamlet / Fortinbras: László Mátray
Claudius: Tibor  Pálffy
Polonius: László Szakács
Gertrude: Annamária D. Albu
Ophelia: Ágnes Benedek
Laertes: József Kolcsár
Horatio: Bence Kónya-Ütő
Duhul: Levente Nemes
Rosencrantz: Alfréd Nagy / Dezső Derzsi
Guildenstern: Attila Diószegi
Primul gropar: Zsuzsa Gajzágó
Al doilea gropar: Gábor Erdei

Dramaturgia: Rita Sebestyén
Scenografia: József Bartha
Costume: Judit Dobre Kóthay
Muzica: Bence Kónya-Ütő
Regia tehnică: Edit V. Bartha
Sufleur: Szende Gazda

Un Hamlet rătăcit în vecinătatea noastră

László Bocsárdi porneşte pe urmele personajelor lui Shakespeare într-un spaţiu aproape fără decor,  unde nu întunericul stârneşte întrebarea  “Cine-i acolo”, ci cada şi duşul din vecinătatea / intimitatea noastră : cine-i acolo, sub jetul de apă care tot curge peste un trup complet dezgolit?  ce gânduri l-au pironit sub duşul lucidităţii şi în hainele cui se va îmbrăca el?

În interpretarea lui László Mátray, Hamlet refuză masca nebuniei, recurge doar din când în când la gesturi şi vorbe de bufon şi îşi dezvăluie povestea sub semnul lucidităţii şi al simplităţii. Povestea lui Hamlet devine o poveste din vecinătatea noastră, unde se poate întâmpla nu doar să minţim pentru a ascunde adevăruri mărunte, ci să ascundem minciuna prin impunerea ei drept adevăr. Un adevăr pe care Hamlet îl restabileşte cu preţul vieţii celor dragi şi al propriei căderi.

La Gala Premiilor UNITER 2014, László Bocsárdi a fost desemnat Cel mai bun regizor pentru Hamlet, spectacol care a dat şi Cel mai bun scenograf al anului, József Bartha.

„Hamlet”-ul lui László Bocsárdi a fost spectacolul românesc, propus de ICR Varşovia pentru ediţia din 2015 a  “Festivalului Shakespeare de la Gdańsk”.  Reprezentaţia a avut loc în data de 3 august, pe scena Teatrului Wybrzeże din Gdańsk, fiind urmată de o discuţie cu publicul.

Un efect ale acestei colaborări a fost amplul proiect intitulat Sărbătoarea Culturii Române la Gdańsk – două săptămâni de evenimente româneşti la Marea Baltică, derulat împreună de ICR Varşovia şi Teatrul Shakespearian, în perioada 30 mai-10 iunie 2015.

În aceste trei luni care au coincis cu Marele Doliu al Casei Regale după decesul MS MIHAI I AL ROMÂNIEI, am difuzat câte un spectacol Hamlet. Această premieră este cea de-a treia difuzare a foarte diverselor și extrem de valoroaselor interpretări ale textului shakespearian şi încheie acest ciclu de reverență faţă de memoria celui care ca soartă/destin parcă s-ar fi desprins din universul marelui dramaturg.

OVIDIU IULIU MOLDOVAN_CP_TVRPortret In Memoriam  Ovidiu Iuliu Moldovan(1 ian.1942-12 martie 2008)

Echipa

editor imagine: Constantin Marciuc

imagine: Cristian Glodeală

Producător: Cătălin Mireuţă

Realizator: Daniela Ciolan

Producator Coordonator: DEMETER András István

La un deceniu de la disparitia marelui actor Ovidiu Iuliu Moldovan, au marturisit:  Victor Ioan Frunza, Mircea Diaconu, Maia Morgenstern, Ion Caramitru, Florina Cercel, Alexandru Bindea, Vlad Ivanov, Tomi Cristin.

Născut in 1942 în Sărmaşu, judeţul Cluj-Napoca, Ovidiu Iuliu Moldovan a absolvit IATC în 1964, la clasa prof. Pop Marţian şi Octavian Cotescu.

A realizat timp de peste patru decenii roluri importante pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în spectacole semnate de Horea Popescu, Liviu Ciulei, Victor Ioan Frunză, Andrei Şerban. A jucat în peste 40 de producţii cinematografice în regia unor mari cineaşti precum Manole Marcus, Mircea Veroiu, Dan Piţa, Nicolae Margineanu, Constantin Vaeni.

A fost recompensat cu numeroase premii si distinctii, printre care, în 2004, “Ordinul Meritul cultural in grad de Comandor”, şi premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Program de difuzare:

TVR3: 11 martie ora 20.00

TVRM: 10 martie ora 11.00

TVRInternaţional: 12 martie ora 16.30

 Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: DEMETER András István