2018. március 2

60 éves a Marosvásárhelyi Rádió

„2018-ban, a Nagy Egyesülés Centenáriumának Évében ünnepli a Román Rádiótársaság fennállásának 90.-ik évfordulóját. És ugyanebben az évben, március 2-án ünnepli 60.-ik születésnapját a Román Rádió regionális közszolgálati rádiója, a Marosvásárhelyi Rádió, amely küldetésének hűségesen eleget téve, a nemzeti identitás és a kulturális sokszinűség érvényesülésének szolgálatában állt mindig. A Marosvásárhelyi Rádió sokat tett és tesz ma is a közvélemény szemléletének alakitásáért, valamint a társadalmi összetartozás és szolidaritás megerősitéséért”, hangsúlyozta Georgică Severin, a Román Rádió vezetője üzenetében, amelyet a Marosvásárhelyi Rádió munkatársaihoz intézett. „A Marosvásárhelyi Rádió 2013-től sugározza műsorait román és a nemzeti kisebbségek nyelvén, mig a mai naptól kezdve 24 órában sugároz magyar nyelven”, fűzte hozzá Georgică Severin (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

A miniszterelnök a nagyobb romániai települések polgármesterievel találkozott

Viorica Dăncilă miniszterelnök pénteken a nagyobb városok polgármesterivel találkozott. A megbeszélésen elemezték a helyi közigzgatási hatóságok által európai finanszirozással gyakorlatba ültetendő projektek helyzetét. Mint Gheorghe Falcă, Arad polgármestere elmondta, a találkozón, egyebek mellett, teritékre került a <tulajdon> fogalmának tisztázása, hiszen ettől függ az európai alapok elnyerése. Ugyanakkor szó volt a közbeszerzésekre vonatkozó törvény egyszerűsitéséről. A részvevők megállapodtak abban, hogy a közeljövőben régiók szerint, külön vitatják meg a projekteket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.02)

Románia négy többfunkciós hajó megépitését tervezi

Mihai Fifor védelmi miniszter pénteken, Besztercén közölte, hogy megkezdték a négy többfunkciós hajó megépitésével kapcsolatos sajátos eljárásokat. A szerződés hatályba lépésétől kezdve az első hajót három év alatt épitik meg, mig a nagy hajó megépitésére utaló programot hét év alatt kell befejezniük, magyarázta a miniszter, megjegyezve: „A Romtehnica honlapján közöltük a procedúrát, ami tulajdonképpen pályázatnak mondható. Kötelező feltételként tűztük ki, hogy függetlenül attól, hogy ki nyeri meg e pályázatot, a négy hajót Románában kell megépitenie”. A védelmi miniszter pénteken ellátogatott a besztercei „Grigore Bălan tábornok” gépesitett dandár hadosztályhoz, amely júliusban mintegy 470 katonát küld Afganisztánba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Turisztikai vásár Temesváron

Több mint 20 turisztikai ügynökség mutatja be ajánlatait az ország nyugati részében szervezett legnagyobb tuisztikai vásáron. A vasárnap záruló kiállitáson a közönség 30%-ig terjedő kedvezménnyel vásárolhatja meg a nyaralási csomag-ajánlatokat. Görögország és Törökország továbbra is a turisták kedvelt célpontjai. Lucia Morariu, az egyik turisztikai ügynökség igazgatója elmondta: „A bánátiak mindig hűséges kliensek voltak, akik főleg a gyógyfürdőhelyeket kedvelik (Felix vagy Herkulesfürdő), de többen a fekete-tengeri üdülőhelyeket is választják. Ami pedig a külföldi nyaralást illeti, az idén minden bizonnyal sokan fognak Törökországban és Angliában nyaralni”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Demeny Andrei