Portrete de femei – un mărțișor pe pânză la ICR Istanbul

Institutul Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul împreună cu Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială aduc tradiția Mărțișorului la Istanbul. De Ziua Internațională a Femeii, reprezentantele sexului frumos, și nu numai, sunt așteptate să ia parte la o călătorie vizuală inedită.

Chiar din ziua de 8 și până pe 23 martie 2018, Portrete de femei, expoziție realizată de Dalila Özbay, prezintă 16 tablouri în ulei pe pânză. Vernisajul va avea loc în data de 8 martie 2018, de la ora 19.00, la sediul ICR Istanbul.

Artistă și cadru didactic, Dalila Özbay este născută în Constanţa. Ea este absolventă a Universitǎţii de Arte Plastice Mimar Sinan, Facultatea de Arte Plastice, Secţia de Picturǎ, promoţia 2004, Istanbul. Dalila Özbay a fost lector la Universitatea Tehnicǎ İstanbul, Secţia de Arte Plastice, iar în prezent este conferențiar universitar la Universitatea Namık Kemal, Facultatea de Arte Plastice, Secţia de Picturǎ, Tekirdağ. Membră a Asociației Artiștilor Platici din Târgu-Mureș și colaboratoare a revistei Vatra Veche, Dalila Özbay a realizat multe expoziții personale și colective în străinătate, dar, în primul rând în România și în Republica Turcia.

Câteva dintre gravurile sale se găsesc expuse la Muzeul de Artă Constanţa și la Muzeul Florean din Baia Mare.

Expoziția va putea fi vizitată de luni până vineri, între orele 09.00 – 17.00, în perioada 8 – 23 martie 2018, la sediul ICR Istanbul.

Proiectul se înscrie în seria de evenimente dedicate în principal membrilor diasporei din Istanbul, comunității de români, și nu numai, în scopul de a conserva obiceiuri româneşti într-un spaţiu nefamiliarizat cu asemenea sărbători.

Expoziția Portrete de femei cuprinde picturi în ulei pe pânză, cu dimensiunea 55 x 46 cm și aduce în prim plan diverse ipostaze ale femeii de astăzi, cu griji, tristeti, bucurii, speranțe sau lupte. Artista surpinde în lucrările sale toate aceste trăiri înfățișate pe chipul femeii, în lumina ochilor sau pe liniile feței.

Odată cu prezentarea acestei expoziții, ICR Istanbul păstrează atât relația strânsă cu comunitatea de români din oraș, dar și promovează tradițiile românești incluse pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Astfel, ICR Istanbul își urmărește unul dintre obiectivele importante, și anume conservarea identităţii româneşti şi susţinerea românilor din diaspora.

Serbarea Mățișorului este unul dintre evenimentele organizate anual la inițiativa asociației diasporei din Turcia în vederea menținerii legăturilor constante cu reprezentanții acesteia și încurajării prezenței românilor la evenimentele organizate de ICR Istanbul. / transmite ICR Istanbul