Revista presei internaţionale – 2 martie 2018

 Aflat în vizită la Bucureşti, vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a îndemnat România să nu facă paşi  înapoi în privinţa luptei anticorupţie, informează The Washington Post, subliniind că oficialul european a atenţionat că „în unele domenii există o stagnare”, dar a precizat că situaţia poate „fi remediată”. Acordul pentru Brexit este în pericol, afirmă Europe Online Magazine, deoarece premierul britanic Theresa May refuză opţiunea UE privind Irlanda de Nord. Negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a făcut publică o primă schimbare a textului, pentru a-i pune pe britanici în faţa realităţilor care îi aşteaptă după plecarea din Uniune, anunţă La Tribune, consemnând că proiectul publicat  de Comisia Europeană scoate la iveală disensiunile care persistă între Londra şi Bruxelles. În schimb, la Sofia, unde şi-a încheiat turneul balcanic, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a dat încurajări aspiranţilor la aderare, însă nu şi o dată certă, notează Europe Online Magazine.
O breşă de securitate în sistemul informatic al guvernului german le dă bătăi de cap autorităţilor de la Berlin, care subliniază, totuşi, că situaţia este sub control, scrie The Wall Street Journal. Este încă dificil de evaluat amploarea daunelor, opinează Der Spiegel. DPA, citând surse anonime, a sugerat că vina ar aparţine unei grupări de hackeri ruşi, care ar fi piratat sistemele ministerelor de Externe şi Apărare, pe o peioadă de cel puţin un an. Mai multe campanii electorale au fost afectate de piratarea de date, atribuită grupului „Fancy Bears”, ca în SUA în noiembrie 2016, sau în Franţa, înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezindeţiale de anul trecut, aminteşte Courrier International.
În discursul său despre starea naţiunii, preşedintele Vladimir Putin se mândreşte cu noi arme nucleare „invincibile”, amplificând astfel poziţia globală a Moscovei, anunţă Stars and Stripes. Noul arsenalul nuclear cu care se laudă Putin poate evita sistemele antirachetă americane, reţine The Washington Post. Şeful statului rus a avertizat că Moscova se poate mobiliza imediat în faţa oricărui atac asupra sa sau a aliaţilor săi, completează ziarul american, opinând că acesta pare a fi un mesaj adresat Washingtonului, după recentele planuri ale administraţiei Trump de dezvoltare de noi arme nucleare, punând totodată sub semnul întrebării viitorul acordurilor privind controlul armelor, dintre SUA şi Rusia. Preşedintele rus a avertizat SUA asupra unui nou „Război al Stelelor”, titrează EFE, din Spania, amintind că, în ultimii ani, Kremlinul a investit sute de miliarde de dolari în modernizarea triadei sale nucleare: rachete intercontinentale, submarine atomice, aviaţie strategică şi arme cu laser. După ce a criticat Washingtonul pentru desfăşurarea de elemente strategice în Polonia şi România, Putin s-a lăudat că forţele armate ruse au deja arme hipersonice, aflate în serviciul Districtului militar de sud, care acoperă Marea Neagră şi Crimeea. „Rachetele pot zbura prin straturile dense din atmosferă”, a mai spus Putin despre cele mai noi sisteme „Avangard”, echipate cu rachete de croazieră alimentate cu energie nucleară şi, ca într-un scenariu SF, a descris cum armele „se îndreaptă spre ţintă ca o minge de foc”, dar a subliniat că „puterea militară a Rusiei nu ameninţă pe nimeni”, dimpotrivă, arsenalul său strategic este o „garanţie a păcii pe planetă”, deoarece menţine echilibrul forţelor, precizează EFE. Washingtonul a luat în derâdere declaraţiile bombastice ale lui Putin, iar Pentagonul a asigurat că recenta doctrină nucleară a SUA a analizat noul arsenal rusesc, notează The Washington Times. Momentul ales de Putin pentru anunţul său privind arsenalul nuclear, cu mai puţin de trei săptămâni înainte de alegeri, transmite un puternic mesaj politic despre hotărârea lui de a continua înfruntarea cu Occidentul, crede Financial Times. Tot ieri, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că elemente ale sistemului NATO antirachetă detaşate în Polonia, România şi Alaska sunt precum o „umbrelă cu găuri în ea”, citează The New York Times, menţionând agenţiile de presă ruseşti. De asemenea, oficialul rus a susţinut că ţările NATO ar încerca să târască Rusia într-o nouă cursă a înarmării, însă noile arme nucleare vor contribui la evitarea acestui scenariu.
În acelaşi timp, România a semnat o scrisoare de ofertă şi acceptare cu guvernul SUA, pentru achiziţionarea sistemului de lansatoare de rachete de înaltă mobilitate, HIMARS, şi a sistemului de lansare de rachete multiple ghidate, GMLRS, anunţă Defense News. România, la fel ca alte ţări europene de pe flancul estic, face eforturi să îşi consolideze apărarea şi securitatea, pentru a descuraja o Rusie agresivă, explică Defense News, şi precizează că, până în prezent, nicio altă ţară europeană nu a achiziţionat HIMARS, ceilalţi clienţi pentru acest sistem fiind Singapore şi Emiratele Arabe Unite.
La Conferinţa pentru dezarmare de la Geneva, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi-a declarat speranţa că europenii vor spune un ‘nu’ categoric desfăşurării pe teritoriul lor a armelor nucleare ale Statelor Unite, scrie Ria Novosti. Şeful diplomaţiei ruse a afirmat că ţara sa nu are arme nucleare tactice desfăşurate şi nu se pregăteşte pentru utilizarea lor, dar a atras atenţia că SUA dezvoltă şi finanţează cercetări pentru crearea unei noi rachete de croazieră.

(Cristina Zaharia)