Ministerul Sănătăţii a iniţiat un plan naţional de reducere a numărului de paturi din spitalele româneşti

Ministerul Sănătăţii a iniţiat un plan naţional de reducere a numărului de paturi din spitalele româneşti pentru fiecare specialitate medicală în parte. Pentru regiunea Bucureşti-Ilfov acest număr nu a fost încă stabilit, a precizat ministrul sănătăţii. Sorina Pintea a anunţat, totodată, că, după ce activitatea din Spitalul de Arşi, din Spitalul Floreasca şi din Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi a Copilului vor fi mutate în noua clădire care se va construi pe Şoseaua Bucureşti – Târgovişte, actualele centre ar putea deveni centre de recuperare sau de îngrijire paliativă.
Sorina Pintea: La nivelul celor opt regiuni de dezvoltare există un masterplan al servicilor medicale care va genera numărul de paturi care vor trebui reduse pe fiecare tip de specialitate în parte. La nivelul municipiului Bucureşti şi al sectorului Ilfov încă nu avem acest masterplan, l-am iniţiat, de aceea nu pot sa vă dau un răspuns concret acum, câte paturi vom reduce la capitală. Vom analiza nevoia de servicii medicale şi după aceea. Utilitate medicală nu înseamnă doar spitale, pot fi centre de recuperare, pot fi îngrijiri paliative, de exemplu, pentru că numărul de paturi de paliative la nivelul Bucureştiului este absolut insuficient, la fel paturile de recuperare neurologică, ortopedică. Deci, sunt foarte multe zone neacoperite, de aceea insist pe acest materplan, pentru că acolo vom avea strict nevoia de servicii medicale.
Realiztaor: În ceea ce priveşte construirea noului Spital de Urgenţă al Municipiului Bucureşti, cu peste 1000 de paturi, lucrările ar urma să începă în luna octombrie a anul viitor şi se va finaliza în 5 ani, a declarat, astăzi, primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache./mnecula/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  (5 martie)