Crema grozavă de lămâie cu lapte condensat pe care am descoperit-o de curând o putem folosi la fel de bine și la fabricarea unui super tort.

Blatul se prepară așa:

3 ouă, 1 cană de făină și 1/2 plic de praf de copt, 1/2 cană de lapte rece, 1 cană de zahăr, 2 linguri de cacao, 100 grame unt

Plus 3 linguri de nuci măcinate și încă 3 linguri de zahăr

Zahărul, cacaoa și laptele se amestecă la foc mic 5 minute. Se adaugă untul tăiat bucățele și se amestecă mai departe, până dă compoziția în clocot. Se oprește focul, se lasă la răcit, apoi se adaugă gălbenușurile și făina bine cernută, amestecată cu praful de copt.

La final se adaugă albușurile bătute spumă. Se obține o compoziție asemănătoare ciulamalei.

Cele trei linguri de nuci măcinate și cele trei linguri de zahăr se încălzesc la foc foarte mic într-un vas termorezistent, amestecând continuu, până când zahărul începe să se caramelizeze. Atunci se toarnă imediat peste restul compoziției și se amestecă rapid, până se întărește zahărul caramelizat. Ăsta e secretul, toată lumea va întreba care este ingredientul minune, etc etc!

Aluatul se dă la cuptor, într-o formă de tort unsă cu unt și presărată cu pesmet.

Va crește destul de mult, deci îl putem tăia chiar în trei straturi după ce îl scoatem din cuptor.

Preparăm un sirop din două lingurițe de ness și două de zahăr, dizolvate cu o jumătate de cană de apă fierbinte. Se însiropează cele trei felii de blat.

Trecem la cremă:

 4 gălbenușuri

2 cutii de lapte condensat de 400 de grame fiecare (deci 800 de grame)

Sucul de la trei lămâi

Simplu: batem cu mixerul laptele condensat, adăugăm gălbenușurile, mai batem puțin, apoi turnăm zeama de lămâie în fir continuu, iar crema se va închega. Se lasă peste noapte la frigider. Atenție, am încercat pentru variație cu zeamă de portocale și nu a mers, crema a rămas lichidă. Deci miracolul se produce doar cu zeamă de lămâie.

DSCI3701A doua zi purcedem la montarea tortului, ungem fiecare felie de blat cu crema de lămâie și ce rămâne turnăm generos deasupra. Apoi ornăm cu felii de kiwi sau ce alte fructe ne plac.

Rețetă de Daniela Sîrbu

Poftă bună!

RADOR, 5 martie