Unul dintre cele mai mari exerciţii multinaţionale organizate de Forţele Navale Române începe astăzi, lângă Capul Midia şi în apele internaţionale ale Mării Negre. Participă peste 1700 de militari români şi străini, nave şi avioane de luptă. Cu detalii despre acest subiect, Costin Grigore:
Reporter: Exerciţiul se va desfăşura timp de zece zile şi reuneşte militari şi tehnică de luptă din România, Statele Unite, Franţa, Bulgaria, Georgia şi Ucraina. Scenariul are la bază elementele unei operaţiuni de apărare colectivă, conform articolului 5 al Alianţei Nord-Atlantice, a explicat pentru Radio România, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale, colonelul Cornel Pavel.
Cornel Pavel: Este primul execrciţiu multinaţional major pe care Forţele Navale Române îl organizează în acest an. El se bazează pe un scenariu tipic operaţiunilor de desant amfibiu şi de răspuns la o ameninţare hibridă. Vom desfăşura acţiuni, atât într-o zonă terestră de lângă Capul Midia, cât şi pe mare, unde navele noastre vor executa antrenamente şi exerciţii de luptă împotriva ameninţărilor aeriene, maritime şi subacvatice.
Reporter: Forţele Navale Române sunt reperzentate de şapte nave, de o companie de infanterie marină şi un detaşament de scafandri de luptă. Forţele Aeriene participă cu două aeronave MIG-21 Lancer, un elicopter IAR 380 şi o aeronavă Spartan C-27. Şi Garda de Coastă este reprezentată de o navă de patrulare. Statele Unite vin cu două nave şi o companie de infanterie marină, iar Franţa a adus o fregată. Gergia, Bulgaria şi Ucraina participă cu ofiţeri de Stat Major şi cu echipe specializate în lupta împotriva dispozitivelor explozive./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -5 martie