Ambasadorul Marii Britanii Paul Brummel, la Cluj: Ştiu că cetăţenii britanici fac lucruri foarte bune aici în România

Ieşirea Marii Britanii din UE nu va schimba în mod fundamental viaţa zilnică a cetăţenilor britanici care trăiesc în România, sau cea a cetăţenilor români care îşi duc viaţa zilnică în Marea Britanie – spune ambasadorul Marii Britanii Paul Brummel. El crede că România şi Marea Britanie trebuie să îşi continue parteneriatul şi să îşi consolideze cooperarea în domenii precum cel militar, cel comercial sau ştiinţific. De la Cluj relatează Claudiu Pădurean.
Reporter: Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummel, s-a întâlnit la Cluj cu câteva zeci de cetăţeni britanici care trăiesc în Transilvania. Diplomatul este de părere că membrii comunităţii britanice sunt bine integraţi în societatea românească, iar Brexit-ul nu ar trebui să le produca dificultăţi.
Paul Brummel: Ştiu că cetăţenii britanici fac lucruri foarte bune aici în România, mulţi sectorul caritabil, de exemplu. Alţii, ca profesori de limbă engleză şi alte materii sau în bussines şi fac ceva poate bun pentru România. Bineînţeles comunitatea britanică aici în România este mult mai mică ca comunitatea românească în Marea Britanie.
Reporter: Ambasadorul Paul Brummel afirmă că şi după ieşirea Marii Britanii din UE românii care trăiesc în Regatul Unit vor fi în continuare bineveniţi.
Paul Brummel: /Personal/ am făcut, am fost la Londra şi la Manchester împreună cu domnul Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie, pentru a ne întâlni cu reprezentanţi din comunitatea românească şi pentru a face ceva /…/ pentru ei, pentru a da o asigurare că ei sunt bineveniţi acum, vor fi binevenţi în viitor şi drepturile /lor/ vor fi protejate în această /…/.
Reporter: Potrivit statisticilor oficiale, în Marea Britanie trăiesc aproximativ 3 milioane de cetăţeni ai UE, iar în cele 26 de state care vor rămâne în UE trăiesc 1 milionm de cetăteni britanici. Statutul acestora ar urma să fie reglementat prin intermediul unui acord între autorităţile europene şi cele britanice. Semnarea acordului este planificată pentru luna decembrie./menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 martie)