„Mirrorcide”, succes românesc la 16 ani

  • Filmul românesc „Mirrorcide” a fost premiat la două prestigioase competiţii de profil din Statele Unite – „Young Filmmaker Award”, la Accolade Global Film Competition, şi  „Young Filmmaker Award”, la Los Angeles Film Awards.

    222Filmul este realizat de Mara Crăcăleanu, o tânără de 16 ani din Iaşi, elevă la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.

    Este vorba despre un scurtmetraj de ficțiune, despre adolescenți și propria imagine filtrată prea des prin camera telefonului. Este un film care vorbește despre izolarea individului, cauzată de obsesia self-image-ului. 

    În titlu se regăsește simbolul predominant al filmului – și anume oglinda -, care poate construi, dar și distruge personalități. E o combinație din două cuvinte: mirror (oglindă) și suicide (suicid).

    Filmul este inspirat din viața reală, din realitate, din comportamentul celor din jur și a societății, în general. 

     Reporter: De unde vine pasiunea ta pentru film?

    Mara Crăcăleanu: Prin film, îmi exprim ideile, sentimentele față de lumea și societatea în care trăim, este modul în care iau atitudine asupra a ceea ce mă înconjoară. Sper că reușesc să transmit și un mesaj care să arate că, uneori, direcția în care se îndreaptă societatea, nu este întotdeauna cea bună.

    Reporter: Succesul tău este impresionant. Totuşi, ai doar 16 ani. Care este secretul?

    Mara Crăcăleanu: Pentru a fi un bun regizor, scenarist, producător, actor etc., trebuie să fii pasionat cu adevărat de ceea ce faci, să fii un bun observator, să fii atent la detalii, să știi să armonizezi simțul critic cu imaginile artistice, să vizionezi multe filme, să ai inclusiv cunoștințe  despre tehnica filmului, mișcările camerei, lumini, design-ul producției si să ai încredere în tot ceea ce faci. De toate lucrurile acestea, am ținut cont și eu.

    Scurtmetrajul este scris, regizat și produs de Mara Crăcăleanu. Director de imagine este Relu Tabără, operator la TVR Iași. Din distribuție fac parte 11 actrițe, eleve. Echipa a fost foarte bine completată de editor, post-procesare și efecte speciale, asistenți lumină și cameră, make-up artist, hairstylist și de compozitorul coloanei sonore.

    Debutul scurtmetrajului a avut loc la TVR Iași, în cadrul unui eveniment dedicat aniversării studioului – Caravana Filmelor Documentare, unde Mara a fost nominalizată drept „Cel mai tânăr regizor de film”.

    Premiera filmului a avut loc pe 25 noiembrie 2017, la sala Chopin, în prezența regizorului și criticului de teatru și film, Ovidiu Lazăr, a Andreei Știliuc, realizator de emisiuni culturale la TVR Iași și a Doinei Iarcuciewicz, actriță la Teatrul „Luceafărul” din Iaşi.

    333Până în present, „Mirrorcide” a obţinut, după cum aminteam mai sus, premiul  „Young Filmmaker Award” la Accolade Global Film Competition, o competiţie prestigioasă, un festival de top, unic în industrie.  Printre filmele premiate la Accolade, se numară şi producţii care au câştigat premiul Oscar. Statueta  este fabricată de aceeasi companie care realizează stauetele Oscar. Accolade Global Film Competition îşi promovează câştigătorii şi prin comunicate de presă trimise la peste 40.000 de profesionişti din industrie şi distributori. 

    Urmatorul premiu obţinut, tot în SUA, la categoria Young Filmmaker Award, este la Los Angeles Film Awards, o competiţie poate la fel de importantă, care susţine talentele internaţionale. Staff-ul festivalului a apreciat filmul „Mirrorcide”, juriul declarându-se „impresionat”. 

    Mirrorcide a mai fost selectat la câteva festivaluri şi a ajuns în semifinală la Hollywood Screenings Film Festival şi finalist la Wendy’s Shorts Awards, Texas. 

    444Despre Mara Crăcăleanu: Are 16 ani si este elevă la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași. A cântat în corul „Juniorii Operei” timp de 7 ani. Primul rol într-un film a fost într-o producție românească: „Școala de vară”, lansat la București, în anul 2013. A făcut parte din trupa de teatru în limba franceză „Les Apos'”, unde a câștigat un premiu pentru interpretare feminină în piesa „Să ucizi o pasăre cântătoare”, scrisă de Harper Lee. Acum, face parte din trupa de teatru a Ateneului Iași, „Thallienii”.

    A câștigat un premiu cu primul său scurtmetraj, „Solitude”. Următorul film, „Fantasy Dust”, a fost selectat la Los Angeles Film Festival, vizionat de un juriu format din elitele cinematografiei din Hollywood. Filmul a avut coloana sonoră semnată de celebrul compozitor de muzică de film, Danny Elfman, pusă la dispozitie tinerilor regizori. La o competiție online „Fantasy Dust” a obținut aprecierea unui numar de  11.000 de fani.