Moţiunea simplă pe teme de educaţie, depusă de PNL, urmează să fie votată, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor

Moţiunea simplă pe teme de educaţie, depusă de PNL, urmează să fie votată, mâine, de plenul Camerei Deputaţilor. În documentul dezbătut ieri este cerută demisia ministrului educaţiei, Valentin Popa. În plus, liberalii îi solicită guvernului garanţii că nu se vor închide şcoli, că nu vor fi disponibilizări în sistem şi că nu vor mai fi întârzieri la plata salariilor. Cătălin Purcaru transmite.
Reporter: Liberalii cer demisia ministrului Valentin Popa, pe care îl acuză că nu are soluții concrete pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație. Semnatarii documentului atrag atenția că întârzierile la plata salariilor și lipsa banilor pentru investiții pot duce la demisii, comasări și închideri de școli. Deputatul PNL Florica Cherecheș consideră că PSD, prin politicile publice promovate în ultimii ani, a adus învăţământul românesc într-o situație critică.
Florica Cherecheș: Tot mai mulți tineri aleg, în mod conștient, să nu își continue studiile, deoarece diploma de absolvire nu le certifică niște competențe și cunoștințe, ci doar faptul că s-au plimbat printr-o școală. Prin politicile PSD impuse în ultimii 20 de ani, cât ați avut sub gestiune acest minister, ați transformat o parte din diplome în simple cartoane colorate.
Reporter: Ministrul educației, Valentin Popa, a afirmat că analiza liberalilor este simnplistă, deoarece PNL generalizează forțat unele situații particulare existente. În opinia sa, lipsa argumentelor arată că liberalii nu își doresc o dezbatere concretă asupra problemelor din domeniu.
Valentin Popa: Autorii textului nu operează cu date și informații verificate, ci doar cu supoziții luate din vulgata antipesedistă. Nu am văzut analize pertinente, ci doar acuzații la întâmplare, plecând de la așa-zise semnale culese din sistemul de învăţământ.
Reporter: În cadrul dezbaterilor, deputații din opoziție au criticat inclusiv subfinanțarea sistemului de educație, în timp ce reprezentanții puterii au atras atenția că printre semnatarii documentului sunt și persoane care au susținut tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor. Moțiunea simplă la adresa ministrului educației, Valentin Popa, va fi supusă votului, mâine, în plenul Camerei Deputaților./asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 6 martie)