EURACTIV: Pentru președintele român, „Drumul spre Sibiu” ar putea duce și la Bruxelles

Președintele român Klaus Iohannis este luat în calcul pentru posibila înlocuire a președintelui Consiliului European Donald Tusk, la expirarea mandatului acestuia în decembrie 2019, a scris presa locală.

Pe de altă parte, ambițiile lui Iohannis sunt mai puțin clare în această fază, conform Hotnews.ro, un site de știri, care citează mai multe surse anonime de la Bruxelles.

E de așteptat ca președintele român să candideze pentru un nou mandat în noiembrie 2019, deși el nu și-a semnalat încă intențiile.

„Dacă Michel Barnier, negociatorul șef pentru Brexit al Comisiei, va deveni șef al Comisiei în 2019, Iohannis are cea mai bună șansă la Consiliul European”, a declarat o sursă de la Bruxelles citată de Hotnews.ro. Președinția română a refuzat să comenteze.

Rezultatul alegerilor din 2019 pentru Parlamentul European va avea desigur o pondere importantă la luarea deciziei finale. Însă site-ul adaugă că „acolo nu vor fi mari surprize”, din moment ce Partidul Popular European (PPE) este de așteptat să câștige cele mai multe locuri în lupta cu socialiștii.

Președintele Iohannis nu este afiliat politic, dar rădăcinile sale politice se află la centru-dreapta, lucru care îl face un potențial candidat.

Iohannis a fost ales mai întâi primar al orașului Sibiu în 2000, reprezentând Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR). Deși populația germană a Sibiului, unde cândva se vorbea predominant germana, s-a redus până la o minusculă minoritate, Iohannis a câștigat o victorie-surpriză și a fost ulterior reales cu voturi zdrobitoare în 2004, 2008 și 2012.

În 2014 Iohannis a devenit șeful Partidului Național Liberal afiliat la PPE, după ce fusese lider al FDGR din 2001 până în 2013.

Astăzi, Sibiul este frecvent pomenit în contextul acțiunile de reformare a UE și a zonei euro. „Foaia de parcurs pentru o Uniune mai unită, mai puternică și mai democratică” este de asemenea cunoscută și drept „Drumul spre Sibiu”.

O conferință UE va avea loc în orașul românesc pe 9 mai. Va fi ultima la care va mai participa actualul președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, după care vor veni alegerile europene.

Juncker se referă la Sibiu folosindu-i denumirea germană, Hermannstadt, și îi place să glumească cum că acolo nu s-ar vorbi germana, ci luxemburgheza.

Un profesionist român cu o îndelungată experiență la Bruxelles a declarat pentru Euractiv că Iohannis ar putea fi o soluție bună pentru înlocuirea lui Tusk, fiind român, dar totodată și „germanic”, și reprezentând estul UE, care de obicei este mai slab reprezentat la nivelul instituțiilor UE.

Nu în ultimul rând, Iohannis vorbește germana, engleza și franceza.

„Pentru Iohannis, «Drumul spre Sibiu» ar putea fi începutul drumului său spre Bruxelles”, a declarat profesionistul român.

EURACTIV (Belgia), 6 martie 2018 – Articol de Georgi Gotev

Traducere: Andrei Suba