Revista presei internaţionale – 7 martie 2018

Conflicte care dau semne de aplanare, conflicte care, dimpotrivă, ameninţă să izbucnească şi nişte alegeri care pun sub semnul întrebării soarta aşa-zisului proiect european – iată doar câteva dintre problemele care atrag atenţia ziarelor străine în acest moment.
Urmărită îndeaproape de multă vreme, criza dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud pare acum să treacă printr-o perioadă mai relaxată. „Coreea de Nord e dispusă să discute cu Statele Unite despre reducerea programului său nuclear”, titrează cotidianul american „The Washington Post”. O altă publcaţie americană, revista „Time”, îl citează pe liderul nord-coreean Kim Jong-un, care ar fi spus că „doreşte să scrie o nouă istorie cu Coreea de Sud”. Dar ce s-a întâmplat de fapt? Agenţia oficială de presă nord-coreeană a transmis că liderul nord-coreean s-a întâlnit, la Phenian, cu o delegaţie oficială sud-coreeană, cu care a discutat „cu inima deschisă”. Potrivit aceleiaşi agenţii, „discuţiile au avut loc la un dineu desfăşurat luni seară, dar ele au continuat şi în cursul zilei de marţi”. Mai reţinută, publicaţia sud-coreeană „Hankyoreh” opinează că „rezultatele dineului cu Kim Jong-un ‘nu au fost dezamăgitoare’, dar că „preşedinţia sud-coreeană de la Casa Albastră a fost destul de vagă în privinţa discuţiilor purtate. ‘Mi s-a spus că ceva a ieşit dn toate astea şi că rezultatul nu a fost dzamăgitor’, a declarat un oficial sud-coreean citat de aceeaşi publicaţie. Mai sigur însă, ziarul belgian „Le Soir” anunţă că „cele două Corei vor organiza o reuniune la vârf la frontieră” şi că „evenimentul va fi programat în luna aprilie”.
În Europa însă, relaţiile ruso-britanice sunt cele care par acum periclitate, iar presa britanică tună şi fulgeră. „Spion rus otrăvit”, titrează cotidianul britanic „Evening Standard”. Ziarul informează că „Serghei Skripal, un fost agent dublu în vârstă de 66 de ani, este în spital după ce a fost găsit inconştient pe o bancă dintr-un mare magazin”. Ziarul adaugă că, „lângă el a fost găsită şi o femeie în jurul vârstei de 30 de ani, şi ea inconştientă”. Un alt cotidian britanic, „Financial Times”, precizează că „femeia era fiica lui Skripal, Iulia, în vârstă de 33 de ani”. „Marea Britanie va riposta dur dacă se va dovedi resposabilitatea statului rus în acest incident”, scrie ziarul nord-irlandez „Belfast Telegraph”. Iar ziarul canadian „Globe and Mail” îl citează pe ministrul britanic de externe, Boris Johnson, care spune că „Rusia este o forţă a răului care seamănă zâzanie” şi că, „în cazul confirmării vinovăţiei, nu vede cum ar mai putea participa echipa Angliei la Campionatul Mondial de Fotbal, programat la Moscova la sfârşitul lunii iunie”. Conform portalului moscovit „Gazeta.Ru”, „purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate comenta, întrucât Kremlinul nu deţine informaţii suficiente”. Şi tot în Rusia, ziarul „Pravda” reiterează şi el acuzaţiile lui Boris Johnson, după care se întreabă: „Moscova va tăcea?”
În sfârşit, desfăşurate duminică, alegerile italiene nu-şi stinseseră nici până azi ecourile. Titlurile unor articole din presă, ne scutesc de orice alt comentariu. „Partidul Democrat exclude o alianţă cu Mişcarea de 5 Stele şi rămâne în opoziţie”, titrează cotidianul italian „Corriere della Sera”. „Cine vrea să intre în Mişcarea de 5 Stele, să spună”, afirmă fostul premier Matteo Renzi citat de publicaţia „L’Avvenire”. „Au învins cei împotriva actualului sistem”, scrie şi „Il Giornale”. Iar ziarul francez „Le Monde” estimează că, „în urma alegerulor din Italia, Uniunea Europeană se confruntă cu scenariul cel mai rău. Primăvara europeană anunţată după victoria preşedintelui francez Emmanuel Macron pare să intre în iarna euroscepticilor. Italia din 4 martie nu vrea să iasă din Uniunea Europeană, dar va face totul ca s-o împiedice să progreseze”./adanga

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR