2018. március 9

Klaus Iohannis: Szerbia „Románia legfontosabb partnere a Nyugat-Balkánon”

Szerbia „Románia legfontosabb partnere a Nyugat-Balkánon” és Bukarest kész segiteni a megoldások felkutatásában Koszovo tartomány helyzetének rendezésére, nyilatkozta Klaus Iohannis államfő, aki pénteken a Cotroceni palotában fogadta Aleksander Vucic szerb elnököt.A találkozón teritékre került a kétoldalú gazdasági kapcsolatok elemzése. Szerbia elnöke Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és a két parlamenti kamara elnökeivel is folytatott megbeszéléseket. A felek megvitatták a két ország energia- és szállitási hálózatainak összekapcsolását. Viorica Dăncilă és Aleksandar Vučić egyetértett abban, hogy új határátkelők megnyitására van szükség és modernizálni kell a vasúti infrastruktúrát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

Románia tiszteletbeli meghivottként vesz részt a Leipzigi Nemzetközi Könyvásáron

Románia tiszteletbeli meghivottként vesz részt az idei Leipzigi Nemzetközi Könyvásáron, amely március 15-én nyitja kapuit.A Kulturális Minisztérium több mint 60 eseményt szervez, amelyen részt vesznek a nagy hirnévnek örvendő román szerzők, köztük Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Andrei Pleşu és Varujan Vosganian irók.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter Mihai Fifor román védelmi miniszter segitségét kérte

Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter pénteken Mihai Fifor román védelmi miniszter segitségét kérte abban, hogy járjon közbe a török hatóságoknál a márciusban örizetbe vett két görög katona szabadon bocsátásért. A Bukarestben látogatáson tartózkodó görög miniszter felhivása az újságirók előtt hangzott, a kétoldalú katonai együttműködési egyezmény aláirása után. A két görög katonát Görögország határának észak-keleti részében vették őrizetbe, miután átléptek Törökországba.A katonák azt állitották, hogy tévedésből lépték át a határt, amikor őrjáratoztak és a hóban hagyott nyomok mentén haladtak azt gondolva, hogy a migránsok nyomai. A török hatóságok letartóztatták és kémkedéssel vádolták a katonákat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

Több mint 6 százalékkal nőttek a nettó beruházások a román gazdaságba

Több mint 6 százalékkal nőttek a nettó beruházások a román gazdaságba, elérve a 78 milliárd lejt, közölte az Országos Statisztikai Intézet. A legnagyobb növekedést az építkezési munkálatokban jegyezték, majdnem 5 százalékot, és a szállítási eszközöknél, mintegy 4 százalékot. A beruházások több mint egyharmada az iparban történt, ami 0,3 százalékponttal több, mint 2016-ban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.09)

Rozalia Gănciulescu, RADOR