China va crea un sanctuar de dimensiunea Belgiei pentru urşii săi panda

China va crea un parc natural imens pentru urşii săi panda. Acesta va avea o suprafaţă apropiată de cea a Belgiei şi va avea drept scop regruparea specimenelor și încurajarea reproducerii lor, a declarat joi un cotidian oficial.
Statul va dedica cel puțin 10 miliarde de yuani (1,27 miliarde de euro) în următorii cinci ani construirii unui Parc Național gigantic pentru urşii panda în munții din sud-vestul țării, un loc al vieții tradiționale al acestei specii de urside, potrivit ziarului „China Daily”.
Sanctuarul dedicat mamiferelor cu blana alb-negru și urechi rotunde se va întinde pe o suprafaţă de peste 27.000 km2,  echivalentă cu cea a Siciliei sau a Belgiei. Scopul este mai ales acela de a împinge comunitățile de urşi panda, actualmente izolate în trei provincii din China, să se amestece și să se reproducă. Nu este vorba despre o sarcină ușoară: aceste urside au reputația de a fi neîndemânatice în timpul împerecherii, care este adesea prea rapidă pentru ca femelele să fie fertilizate. În plus, acestea din urmă nu sunt receptive decât două sau trei zile pe an la avansurile partenerilor lor.
În septembrie 2016, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a scos acest animal de pe lista speciilor pe cale de dispariție, subliniind eficacitatea eforturilor făcute de China pentru salvarea acestui mamifer. Specia rămâne totuși „vulnerabilă”. Peste 80% din urşii panda sălbatici din lume se găsesc în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, iar restul în provinciile Shaanxi și Gansu, situate mai la nord. Finanțarea parcului a fost validată marți după încheierea unui acord între Banca Chinei și Serviciul forestier din Sichuan, a informat „China Daily”. Banii vor fi folosiţi pentru finanțarea programelor de reducere a sărăciei în zonele în cauză și pentru construirea noilor infrastructuri ale parcului./rcostea/vdraguta

(www.lalibre.be – 9 martie)