Aproape 4000 de delegaţi din toată ţara participă la Congresul extraordinar al PSD

Realizator: Aproape 4000 de delegaţi din toată ţara participă la Congresul extraordinar al PSD, aflat în plină desfăşurare, la această oră, la Sala Palatului din Bucureşti. Social democraţii urmează să-şi aleagă conducerea, mai puţin pe preşedintele partidului, a cărui funcţie nu este pusă în discuţie la reuniunea de astăzi. La Congresul PSD sunt prezenţi mai mulţi invitaţi, între care şi preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, Serghei Stanişev. Redactorul nostru Alina Stănuţă revine în direct, în Radiojurnal, cu noi informaţii despre acest eveniment. Bună ziua, Alina, te ascultăm.
Reporter: Bună ziua! Chiar în aceste momente, liderul PSD Liviu Dragnea a explicat în debutul discursului de ce era nevoie de un Congres extraordinar al partidului. Printre motive se află, spunea el, un bilanţ al primului an de la guvernare, perspectiva noului executiv condus de Viorica Dăncilă ori direcţii clare de acţiune pentru a reuni România.
Liviu Dragnea: La nivelul clasei politice, al presei, al societăţii civile, al mediului de afaceri, al câtorva instituţii publice şi într-o oarecare măsură, a unei părţi din publicul românesc, este o atmosferă deteriorată de ură, de suspiciune şi de conflict. În cazul legilor justiţiei, acest conflict se duce între noi, care vrem să aducem legislaţia în normalitatea secolului XXI şi adversarii noştri, care doresc să păstreze reţelele ilegale de păstrare a puterii, între noi, care vrem să modificăm nişte legi, care uzurpă drepturi şi libertăţi fundamentale şi cei care vor să continue aceste abuzuri.
Reporter: Invitat la Congresul PSD, preşedintele socialiştilor europeni, Serghei Stanişev, a felicitat partidul atât pentru rezultatele de la ultimele alegeri, cât şi pentru cele înregistrate în mediul economic, precizând că social democraţii din România au toate condiţiile pentru a atinge obiectivele de interes european în ceea ce priveşte asigurarea locurilor de muncă şi creşterea salariilor.
Serghei Stanişev: România are nevoie de leadership-ul puternic şi democratic al PSD-ului. Stabilitatea şi unitatea din partid sunt fundamentale pentru o guvernanţă de succes, iar o ţară condus de social democraţi este benefică tuturor în Europa.
Reporter: La rândul său, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că actuala coaliţie va continua lupta împotriva statului paralel, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi pentru consolidarea creşterii economice. Călin Popescu Tăriceanu a ţinut să adauge că trebuie făcut un efort la nivelul coaliţiei de a comunica mai bine reformele pe care şi le doreşte. Prezent la Congresul extraordinar al PSD, prşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că Uniunea va susţine coaliţia PSD-ALDE în Parlament atâta timp cât aceasta va dovedi că serveşte cetăţeanul şi binele comun şi a pledat pentru un dialog permanent. Aici discursurile continuă, apoi, în jurul orei 15:00, va începe votul pentru funcţiile de preşedinte executiv, vicepreşedinţi şi secretari generali./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 martie)