Trilaterala România-Bulgaria-Grecia la Bucureşti

 La Bucureşti are loc mâine trilaterala România-Bulgaria-Grecia la nivelul miniştrilor de externe.

Obiectivele declarate ale Trilateralei România-Bulgaria-Grecia şi domeniile de cooperare sunt pe dimensiunea politică dialogul privind evoluţiile regionale, iar pe dimensiunea economică o cooperare în domeniul infrastructurii de transport şi energetice şi aspecte generale privind dezvoltarea economică. Trilaterala are şi o dimensiune de stabilitate regională, combaterea migraţiei ilegale, a traficului de droguri şi a crimei organizate. Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că principala temă a reuniunii de acum vor fi Balcanii de Vest.
Teodor Meleşcanu: Există la ora actuală ideea oferirii unei perspective, a unui orizont până în anul 2025 pentru extinderea UE în această zonă. Va fi probabil şi principala temă a reuniunii, datorită faptului că atât Bulgaria cât şi Grecia sunt extrem de active pe acest subiect, iar România, ca ţară situată în apropierea Balcanilor, este de asemenea interesată în asigurarea unei perspective pentru ţările din Balcanii de Vest în relaţia lor cu UE.
Reporter: Trebuie spus că în trecut cele trei ţări au mai adoptat o declaraţie comună privind Balcanii de Vest în anul 2010; tot în cadrul Trilateralei există şi un protocol între guvernele celor trei ţări în domeniul afacerilor interne privind combaterea crimialităţii transfrontaliere şi răspunsul în cazuri de urgenţă la calamităţi, dezastre naturale./apuscasu/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 martie)