2018. március 12

Holnap háromoldalú külügyminiszteri találkozóra kerül sor Bukarestben Románia, Bulgária és Görögország tárcavezetőinek részvételével

A megbeszélések kinyilvánított célja politikai szempontból a regionális folyamatokról folytatott párbeszéd, ami pedig a gazdasági vonatkozásokat illeti, a felek áttekintik együttműködésüket a közlekedési infrastruktúra, az energiaügy és az általános gazdasági fejlődés kérdéseiben. A háromoldalú találkozó további fontos témái a regionális stabilitás, az illegális bevándorlás és a kábítószer-kereskedelem megfékezése. Teodor Meleşcanu külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a mostani találkozó legfontosabb témája Nyugat Balkán lesz. „Jelenleg megvan a lehetősége annak, hogy 2025-ig az Európai Unió bővítése elérje ezt a térséget. Valószínű, hogy ez lesz a megbeszélések kiemelt témája, tekintettel arra, hogy Bulgária és Görögország nagyon aktívak ebben az ügyben, Románia pedig, mint olyan ország, amelyik a Balkán közelében van szintén érdekelt abban, hogy a perspektívát nyújtson a Nyugat Balkán országainak az Európai Unióhoz fűződő kapcsolataik ügyében.” – nyilatkozta a közszolgálati rádiónak Teodor Meleşcanu külügyminiszter. (Radio România Actualităţi)

Vasluiban is elindították a „Let’s Start Up Afacerea ta” programot

Több mint 90 új vállalkozást hozhatnak létre az elkövetkező időszakban Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ, Vaslui és Bákó megyékben. A „Let’s Start Up Afacerea ta” elnevezésű, az európai szociális alapból társ-finanszírozott programot pénteken mutatták be Vasluiban. A három éves program keretében az Észak Kelet fejlesztési régió városaiban a nem mezőgazdasági érdekeltségű vállalkozások fejlesztését tűzték ki célul. Új kereskedelmi társaságokat hoznak létre, s ezek 40.000 euróig terjedő támogatásban részesülhetnek, amelynek nyomán mintegy 180 új munkahelyet hozhatnak létre. (Rador Hírügynökség)

Holnap összeül a Sanitas Szakszervezeti Szövetség Országos Tanácsa, hogy döntsön az egészségügyi alkalmazottak esetleges általános sztrájkjáról

Az egészségügyi középkádereket képviselő szakszervezet képviselői ma is tárgyaltak Sorina Pintea szakminiszterrel, akitől az alapfizetés 25%-os növelését kérték minden egészségügyi alkalmazott számára, valamint azt, hogy töröljék el a pótlékok 30%-ban megállapított felső határát. A szakszervezet elnöke, Leonard Bărăscu a közszolgálati rádió riporterének Florentina Varga-nak elmondta, hogy a tiltakozó megmozdulások módjáról még nem döntöttek, de akár az általános sztrájk meghirdetését is számításba veszik. (Radio România Actualităţi)

Szombaton megalakult Iaşi-ban az Egyesüléspárti Helyi Választottak Ligája (Liga Aleşilor Locali Unionişti – LALU)

A szervezetnek mintegy 100 polgármester a tagja, valamennyien Moldova Köztársaságból, akik aláírták a Romániával való Egyesülés Nyilatkozatát. A Pruton túli településeken több helyi választott úgy látja, hogy Moldova Köztársaság fejlődésének egyetlen lehetősége az egyesülés, mert az országot a szegénység uralja és a demokrácia törékeny.

Mint ismeretes a közelmúltban Teodor Meleşcanu, román külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a Moldova Köztársaság területén lévő helyhatóságok részérül kinyilvánított egyesülési nyilatkozatoknak nincs jogi érvényességük. (Radio România Actualităţi / Rador Hírügynökség)

Nicolas Simion szaxofonos a Rádiózenekar Big Band-jének a különmeghivottja

A művész kedden, március 13-án 19.00 órakor a Román Rádió hangversenytermében a Jazz románul sorozat keretében lép fel legújabb koncertjével. Nicolas Simion több mint négy évtizedes zenei pályafutása során több kitüntetést szerzett és olyan rangos együttesekkel működött együtt, mint a németországi WDR Big Band. A szaxofonos, zeneszerző és zenekar-vezető mellett a koncerten fellép Sorin Romanescu gitáros, Iulian Nicolau dobos és Menyhárt Tibi bőgős. A karmester Ionel Tudor lesz, a konferanszié pedig Florian Lungu. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR