Mulţi oameni din întreaga lume suferă de o deficienţă de magneziu, adesea fără a fi conştienţi de acest lucru. Unii cercetători şi medici cred că, de fapt, consecinţele unui deficit de magneziu asupra sănătăţii sunt serios subestimate. Printre simptomele care ne arată că organismul are nevoie de magneziu se numără: crampele musculare (mai ales la nivelul gambelor), oboseala, perderea poftei de mâncare, insomnia, tulburările de memorie. Un deficit sever de magneziu poate duce la amorţeală, greaţă şi chiar la halucinaţii. Prin umare, nu ezitaţi să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă suferiți de unul sau mai multe dintre aceste simptome.
De asemenea, un deficit de magneziu afectează persoanele care suferă de astm, diabet, depresie, boli de inimă, migrene, osteoporoză şi sindromul picioarelor neliniştite.
Ierburile şi condimentele conferă un gust bun alimentelor şi au efecte benefice asupra sănătăţii noastre. Iată o selecţie de cinci plante care conţin cantităţi foarte mari de magneziu:
marar1. Mărarul – Este o sursă foarte bună de magneziu, cu 357 de mg la o porţie de 200 de grame. Mărarul este folosit în bucătăriile lumii la supe, sosuri şi diferite feluri de mâncare. Mărarul este asociat cu iaurtul, castraveţii, păstrăvul, somonul sau ouăle.

menta-rotunda2. Menta – O porţie de mentă verde (200 de grame) conţine 422 mg de magneziu. Menta este răcoritoare şi este des utilizată în salate de fructe, prăjituri, creme, îngheţate, diverse băuturi şi condimentează atât felurile de mâncare preparate cu carne, cât şi cele cu legume.
5-retete-cu-busuioc-proaspat_size13. Busuiocul – Este o plantă ideală pentru a trata deficienţa de magneziu, 200 de grame de busuioc proaspăt conţinând 556 mg. Este excelent pentru paste, salate, sos de roşii şi pizza sau alte specialităţi italieneşti.

cimbru4. Cimbrul – Proaspăt conţine 317 mg de magneziu la 200 de grame. Este recomandat să fie consumat în stare proaspătă, deoarece versiunea uscată are o cantitate mai mică de magneziu. Se potriveşte bine cu carnea, peştele, cartofii şi fasolea boabe.
seminte-coriandru-diabet5. Coriandrul – Este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute şi conţine 498 mg de magneziu în 200 de grame. Este adesea folosit în supe şi la diverse peparate din legume.(www.gesundheute.com)

Ada Ionescu, RADOR