Vizita lui Emmanuel Macron în India a fost prilejul semnării a numeroase contracte

În ultima zi a vizitei sale în India – unde Franţa îşi propune să fie, după Brexit, principalul interlocutor din partea Uniunii Europene – preşedintele Emmanuel Macron participă, astăzi, la inaugurarea unei centrale electrice de panouri fotovoltaice, construită de o firmă franceză. Corespondentul RRA în Franţa, Anton Cazacu, revine cu rezultatele acestei vizite.

Reporter: Vizita lui Emmanuel Macron în India a fost prilejul semnării a numeroase contracte în cadrul relaţiilor bilaterale dintre New Delhi şi Paris, aflate în plină dezvoltare. Pe de altă parte au continuat discuţiile în vederea construirii unei centrale nucleare cu şase reactoare de nouă generaţie EPR în sud-vestul Indiei. Este vorba de cea mai mare centrală nucleară din lume, pe care în caz de succes al negocierilor grupul francez EDF ar urma să o edifice începând cu sfârşitul acestui an.

Alături de premierul indian, Narendra Modi, Emmanuel Macron a coprezidat şedinţa de constituire a Alianţei solare internaţionale, în cadrul căreia peste 20 de ţări din întreaga lume, dar mai ales din Asia, Africa şi Oceania se vor strădui să dezvolte energia solară. Pe un plan mai general, Emmanuel Macron ar dori ca Franţa să ia locul Marii Britanii după Brexit, ca partener de referinţă al Indiei în UE. Putem să facem mult mai mult în ce priveşte investiţiile, comerţul şi deschiderea reciprocă a pieţelor noastre – a insistat preşedintele francez./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 martie