2018. március 13

Minisztériumközi bizottság alakult a román-amerikai stratégiai partnerség által kijelölt célkitűzések gyakorlatba ültetésére

Viorica Dăncilă miniszterelnök által hozott döntés értelmében kedden, Bukarestben minisztériumközi bizottság alakult a román-amerikai stratégiai partnerség által kijelölt célkitűzések és más kétoldalú projektek gyakorlatba ültetésére. A bizottság Ana Birchall miniszerelnök-helyettes közvetlen irányitásában fejti ki tevékenységét és negyedévenként ül össze, illetve a helyzettől függően még nagyobb gyakorisággal is, azzal a céllal, hogy kiértékelje a kétoldalú projektek gyakorlatba ültetésének stádiumát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Bukarestben tanácskozik kilenc volt kommunista ország védelmi minisztere

„Közre kell működnünk az Észak-Atlanti Szövetség keleti szárnyának megerősitéséért”, hangzott el  kedden azon a bukaresti találkozón, amelyen kilenc volt kommunista ország védelmi minisztere mellett, a NATO és az amerikai védelmi minisztérium képviselői is részt vettek. A NATO keleti szárnyának vezetői megvitatták a biztonságot fenyegető kockázatokat és veszélyeket, valamint a védelmi szempontból prioritásnak számitó aspektusokat, a júliusi, brüsszeli csúcstalálkozó előkészitésének kontextusában. A Bukaresti Kilencek (B9) Kezdeményezés hajtóerejét Lengyelország és Románia alkotja; a kezdeményezéshez tartozik még Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia és  Szlovákia.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

A cégvezetők mindössze 38%-a derülátó, ami vállalataik fejlődését illeti

A cégvezetők mindössze 38%-a derülátó, ami vállalataik fejlődési perspektiváit illeti, s ez arány nemzetközi szinten átlag 42%-nak felel meg, derült ki a romániai  PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég nemrégi tanulmányából, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra, s amely rámutat, hogy a cégigazgatók leginkább az infrastruktúra, a munkaerő hiánya és az adók növekedése miatt aggódnak. A tanulmányban 85 ország 1.300 cég vezérigazgatója vett részt, amelyből 68 Romániából és 139 Közép-Kelet-Európából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG. 03.13)

A „Hipocrat” szakszervezeti szövetség meghirdette a munkakonfliktust

A „Hipocrat” szakszervezeti szövetséghez társult orvosok és egészségügyi alkalmazottak munkakonfliktust hirdettek és úgy döntöttek, hogy tiszteletben tartják azokat a törvényes eljárásokat, amelyek az általános sztrájk kirobbantásához vezetnek. Ion Cotojman szakszervezeti elnök sajtóközleményében leszögezte, hogy az elégedetlenséget a bértörvény alkalmazása váltotta ki, amely diszkriminativ jellegű az egészségügyi szférára nézve, valamint az a rendelet kidolgozásának az elodázása, amely előirányozza a rendes munkaidőn kivül ledolgozott órákra járó bérpótlékok kifizetését. A Sanitas szakszervezeti szövetség is tiltakozó akciókkal fenyegetett, ugyancsak a bérek és bérpótlékok miatt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.13)

Rozália Gănciulescu, RADOR