Călugări belgieni nemulţumiţi că un supermarket le comercializează berea

Chiar şi la preţul de 9 lire sterline sticla, s-a evaporat de pe rafturile unui supermarket din apropiere. Asta până au aflat călugării. Supăraţi, trapiştii din mănăstirea cisterciană din secolul XIX din localitatea Westvleteren din vestul Flandrei au acuzat supermarketul olandez Jan Linders de încălcarea „valorilor lor etice” prin comercializarea berii artizanale.

Conform regulilor abaţiei flamande, berea produsă pe loc de 20 de călugări poate fi achiziţionată doar cu paharul la un „centru de reuniuni” sau cu lada în condiţii stricte. De fapt, după cum scrie pe website-ul abaţiei Sf Sixtus, cei care vor să cumpere mai multe sticle de Westvleteren trebuie să aibă „multă răbdare şi noroc”. Un cumpărător poate rezerva maximum două lăzi de 24 de sticle o dată la 60 de zile, pe care le poate obţine la un preţ cuprins între 31 şi 39 de lire sterline lada. Berea trebuie preluată de la poarta abaţiei la data convenită, după ce cumpărătorii şi-au înregistrat plăcuţa de înmatriculare a maşinii. Westvleteren este una din cele şase centre trapiste unde se fabrică bere, din Belgia, iar regulile lor reflectă imaginea aproape mitică a acestei băuturi exclusiviste. Se pare că una din ofertele călugărilor trapişti, o bere neagră cu 10,2% alcool, a fost votată ca fiind berea cea mai bună din lume.

Un purtător de cuvânt al lanţului Jan Linders a spus pentru ziarul olandez De Volkskrant că supermarketul a dorit să-i răsplătească pe clienţii săi fideli prin această ofertă de bere specială şi a permis achiziţia a maximum două sticle o dată. El a spus că stocul de 300 de lăzi de 24 de sticle s-a epuizat în câteva ore, clienţii fiind nevoiţi să stea la coadă în faţa magazinului, iar profiturile supermarket-ului au fost neglijabile întrucât au trebuit plătiţi furnizorii neprecizaţi./abuzoian

www.theguardian.com – 13 martie