Discuţii între reprezentanţii Federaţiei SANITAS şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea

 Discuţiile dintre reprezentanţii Federaţiei SANITAS şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, au continuat, în condiţiile în care sindicaliştii au anunţat că, dacă nu le vor fi soluţionate revendicările, iau în calcul declanşarea unei greve generale în sistemul medical. Ei cer ca salariul de bază pentru întregul personal medical să crească cu 25 de procente şi eliminarea plafonării la 30 la sută a sporurilor. Reporterul nostru Marilena Frâncu are detalii.
Reporter: Ministrul sănătăţii Sorin Pintea s-a arătat deschisă continuării negocierilor şi la finalul întâlnirii a precizat că există multe puncte comune cu cele ale sindicaliştilor.
Sorin Pintea: Vom continua discuţiile, dar eu cred că vom găsi soluţii astfel încât să nu ajungem la concluzii extreme. Deci nu este nimic în plus doar reaşezarea unor lucruri care, hai să spunem, nu au fost suficient discutate. Sporurile rămân plafonate la 30%, este vorba de regulamentul sporurilor, acolo am avut discuţii, l-am publicat pe transparenţă decizională, urmează să îl aprobăm pentru că se va aplica de la 1 martie. Şi s-a discutat un pic despre baza de calcul.
Reporter: Sindicaliştii  anunţă că vor continua acţiunile de protest săptămâna viitoare, dar speră în găsirea unor soluţii care ar putea dezamorsa conflictul din sănătate.
Preşedintele federaţiei SANITAS, Leonard Bărăscu: Tehnic vorbind, să vă spun „da, am rezolvat atât” nu avem. se pare că mai sunt şi alte soluţii tehnice pe care încă nu le cunoaştem dar aşteptăm. Programul SANITAS-ului /…/ ţinem de ele până la capăt, de aia am şi împins ideea aceea cu greva care într-adevăr forma cea mai delicată şi pentru unii şi pentru alţii, că până la urmă sunt pacienţii la mijloc, să nu ajungem până acolo ar mai fi timp. Într-o lună de zile se pot întâmpla multe.
Reporter: Discuţiile vor continua săptămâna aceasta, astăzi este organizată o dezbatere publică pe marginea regulamentului de sporuri, care a stârnit nemulţumirile sindicaliştilor din sănătate./menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 martie)