NEW EUROPE: UE a deschis o anchetă privind sprijinul pentru un producător român de energie

Comisia Europeană a declarat că a deschis o anchetă aprofundată pentru a examina dacă diverse măsuri de ajutor public luate de România în favoarea producătorului de energie Complexul Energetic Hunedoara sunt conforme cu regulile UE privind ajutorul de stat pentru companii supuse la riscuri.

Conform Comisiei, regulile UE privind ajutorul de stat permit intervenția statului în favoarea unei companii aflate în dificultate financiară doar în anumite condiții, necesitând în special ca firma să fie supusă unui plan adecvat de restructurare care să asigure revenirea ei la viabilitate pe termen lung, ca ea să contribuie la costul restructurării și ca orice distorsionări ale competiției să fie limitate.

În acest stadiu, Comisia are dubii cum că planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea companiei pe termen lung, fără noi ajutoare din partea statului. Inițial, CE Hunedoara a intrat în proceduri de insolvență (acum suspendate) în 2016, cu peste 500 de milioane de euro datorie la diverse instituții de stat. Aici e inclus parțial și împrumutul de salvare acordat de România către CE Hunedoara în 2015, un împrumut pentru finanțarea restituirii ajutorului de stat incompatibil, dar și împrumuturi adiționale totalizând 73 de milioane de euro, primite de CE Hunedoara de la România începând cu 2015 pentru a se menține pe linia de plutire.

În al doilea rând, planul de restructurare nu prevede o contribuție sesizabilă a CE Hunedoara la costurile restructurării și nici măsuri pentru limitarea eventualelor distorsionări ale competiției, rezultate de pe urma considerabilului ajutor de stat, a declarat Comisia.

Comisia a afirmat că va investiga acum mai amănunțit pentru a afla dacă suspiciunile ei inițiale se confirmă. Concomitent, Comisia va continua să colaboreze îndeaproape cu autoritățile române pentru a găsi o soluție viabilă pentru activele CE Hunedoara, astfel încât ele să continue să furnizeze energie, să reducă costurile pentru consumatori și să limiteze povara la care sunt supuși contribuabilii români. Deschiderea unei anchetei oferă unor terți interesați posibilitatea de a trimite comentarii. Ea nu judecă dinainte viitorul rezultat al investigației.

https://www.neweurope.eu/article/eu-opens-probe-support-romanian-energy-producer/

Traducere: Andrei Suba/asuba/cciulu

NEW EUROPE (Belgia) – 14 martie