9 luni până la deschiderea Sezonului România – Franța

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, și președintele Institutului Francez, Pierre Buhler, au semnat astăzi, 16 martie 2018, procesul verbal al celui de-al treilea Comitet Mixt de Organizare al Sezonului România-Franța. Documentul atestă un avans important în pregătirile pe care cele două țări le fac pentru acest proiect de diplomație publică, economică și culturală.

Reuniunile de lucru desfășurate săptămâna aceasta la București, de-a lungul a cinci zile, au ca rezultat includerea unui număr semnificativ de evenimente în programarea Sezonului ce valorifică interesele comune ale celor două țări și sunt complementare foii de parcurs a parteneriatului strategic. Cu această ocazie, secretarul de stat Dan Neculăescu a întâlnit delegațiile oficiale și a avut o întrevedere cu președintele Pierre Buhler și ambasadoarea Franței în România, Michèle Ramis.

Sezonul va debuta în Franța într-un moment de o importanță deosebită pentru țara noastră, Centenarul Marii Uniri, și va continua în 2019, în ambele țări, inclusiv pe perioada exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, punând accentul pe cultură și creație contemporană, dar și pe domenii precum educație, economie, sport sau turism.

Sezonul va contribui la actualizarea imaginii și percepției celor două popoare unul față de celălalt și va întări legăturile care unesc cele două țări. În același timp, va sprijini mediul de afaceri pentru dezvoltarea de proiecte comune și va reafirma atașamentul celor două țări față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării.

 

În ceea ce privește organizarea Sezonului, Ministerul Afacerilor Externe a asumat recent rolul de coordonare al efortului reprezentat de construcția unui astfel de proiect, alături de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Institutul Cultural Român și Secretariatul General al Guvernului. Perioada următoare va aduce un volum de lucru substanțial materializat într-o serie de procese instituționale care să permită buna desfășurare a acestei colaborări.

 

„Sezonul trebuie să ne scoată din confortul drumului bătut și al siguranței. Pentru asta el trebuie să provoace și să ne mire mai mult decât să ne împlinească așteptări sau să ne întărească convingeri. Așa că singura convingere pe care mi-o doresc împlinită este ca peste nouă luni, la deschiderea Sezonului România Franța la Paris să inaugurăm nu doar un Sezon, ci și o nouă perioadă de intimitate de idei și valori între cele două țări”, a declarat ministrul Teodor Meleșcanu.

„Pentru Institutul Francez, care le organizează de peste 30 de ani, toate Sezonale sunt diferite, dar au ca bază comună egalitatea și încrederea reciprocă, o programare și alegeri luate împreună, dorința de a da un nou suflu cooperării bilaterale în toate domeniile posibile: cultură, desigur, dar în egală măsură economie, turism, sport, gastronomie, cercetare, educație și inovare. Toate Sezoanele sunt diferite, dar unele dintre ele au o valoare simbolică mai mare decât altele. După cum amintea Președintele Macron, în timpul vizitei la București din luna august: intimitatea dintre țările noastre este profundă. Sezonul va fi astfel o ocazie de a pune în evidență această intimitate, istoria și cultura europene pe care le împărtășim”, a subliniat președintele Institutului Francez, Pierre Buhler.   

INSTITUT FRANÇAIS DE ROUMANIE