Dezbaterile privind statutul judecătorilor şi procurorilor vor fi reluate

Parlamentarii din Comisia specială privind legile justiţiei vor relua săptămâna viitoare dezbaterile privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi CSM. După ce proiectele vor fi puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale va urma un vot final în parlament.
Membrii Comisiei au parcurs într-o primă lectură modificările solicitate de judecătorii Curţii Constituţionale fără a vota vreun articol. Puterea şi opoziţia au avut opinii diferite în ceea ce priveşte articolul referitor la eliminarea şefului statului din procedura de numire şi revocare din funcţie a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Deputat Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale: „Deciziile Curţii nu le putem lua pe unele bune şi pe unele mai puţin bune. Dacă în urma sesizării dvs Curtea Constituţională a spus că acel articol este neconstituţional, noi nu am făcut decât să venim cu nişte texte, să punem în concordanţă articolele neconstituţionale şi acela e un articol neconstituţional. Dvs puteţi depune un amendament, puteţi vota în consecinţă, dar acum Curtea s-a pronunţat pe el. Probabil că dacă-l sesiza cineva acum câţiva ani, probabil că atunci curtea se pronunţa. În consecinţă, noi nu facem decât la sesizarea dvs şi la răspunsul curţii să venim cu un text constituţional”.
Parlamentarii din comisie au de analizat aproximativ 20 de articole pe care judecătorii CCR le-au declarat neconstituţionale, iar reprezentanţii puterii au decis ieri că nu vor impune un calendar strâns în vederea dezbaterii şi adoptării lor./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 martie)