Astronauţii de la NASA, Scott Kelly şi geamănul lui identic, Mark, au multe în comun. Născuţi la numai câteva minute distanţă unul de altul, cei doi au devenit căpitani în US Navy, ambii au zburat cu navetele spaţiale Endeavour şi Discovery şi au petrecut o vreme la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale ISS.
Dar se pare că viaţa departe de Terra a avut un efect surprinzător pentru cei doi, după cum a constatat NASA: cei doi fraţi nu mai sunt gemeni identici genetic. După ce Scott Kelly a rămas 340 de zile la bordul ISS, experţii au stabilit că 7% din genele lui nu mai sunt identice cu ale fratelui său Mark. Ba chiar, este posibil ca acum Scott să fie mai bătrân din punct de vedere biologic decât geamănul lui.
Este cunoscut faptul că organismul astronauţilor suferă modificări pentru a se adapta la viaţa în condiţii de micro-gravitaţie, dar se presupunea din punct de vedere genetic că efectele se estompează la întoarcerea pe Pământ. Scott a revenit însă pe Terra în martie 2016, iar organismul lui nu a revenit încă la normal. Unele din genele care par a fi suferit modificări permanente implică repararea ADN-ului, formarea oaselor şi modul în care folosesc celulele oxigenul. În timp ce Scott se afla la bordul staţiei spaţiale, specialiştii au monitorizat ADN-ul lui Mark şi al lui Scott pentru a le compara, într-un experiment epocal numit Studiul gemenilor.
Corpul uman a evoluat pentru viaţa în condiţii de gravitaţie, iar efectele pe termen lung ale unui trai în spaţiu nu sunt cunoscute. Agenţia spaţială a spus că acest experiment reprezintă o etapă de pregătire a misiunii spre Marte, care va dura trei ani.(www.telegraph.co.uk – 15 martie)/abuzoian