MAGYAR IDŐK: Defăimarea României, pasibilă de pedeapsă

Preşedintele partidului românesc de guvernământ PSD, Liviu Dragnea, propune sancţionarea celor care defăimează România în străinătate, care susţin minciuni despre ţară. “Aceşti oameni, cum este cazul Monicăi Macovei şi al altor europarlamentari, care spun minciuni despre patria lor, care-şi denigrează patria, provoacă multe prejudicii din cauza cărora ne pierdem suveranitatea, demnitatea, respectul şi nu câştigăm nimic în schimb” – scria cotidianul clujean “Krónika”, citându-l pe Dragnea.

În opinia preşedintelui Camerei Deputaţilor, libertatea de opinie nu înseamnă şi libertatea de a defăima. Deşi reglementarea este încă departe de a fi adoptată, câte o vehementă luare de cuvânt la Strasbourg nu rămâne fără consecinţe nici în aceste momente. Europarlamentarul PPE Cristian Preda a fost convocat în faţa Consiliului de Onoare al ordinului Steaua României, după ce a criticat dur în mai multe ocazii Cabinetul social-democrat de la Bucureşti. Politicianului i se poate retrage înalta distincţie.

În opinia politologului transilvan Tibor Toró, în cazul adoptării unei astfel de legi organizaţiile internaţionale abilitate ar condamna România. A adăugat însă că nu crede ca guvernul să îndrăznească să recurgă la acest pas. Csaba Sógor, europarlamentarul UDMR, formaţiune care acordă sprijin parlamentar PSD, a declarat cotidianului respectiv că fiecare europarlamentar beneficiază de imunitate în privinţa poziţiei sale politice, astfel încât asemenea declaraţii nu comportă consecinţe juridice.

“Îmi exprim la Bruxelles cu fiecare prilej îndoiala faţă de afirmaţia privind valoarea de model a politicii româneşti faţă de minorităţi, deoarece sarcina mea este de a reprezenta interesele maghiare din România şi în ceea ce mă priveşte nu intenţionez să schimb nimic în acest sens în faţa niciunei legi” – a accentuat Sógor. În opinia lui László Tőkés, europarlamentar orădean în culorile Fidesz, în cazul în care o asemenea lege ar vedea într-adevăr lumina zilei, maghiarii ar avea de suportat consecinţele.

(Autor: István Pataky)

Traducerea: Imola Stănescu

MAGYAR IDŐK (Ungaria), 19 martie 2018