Marile reuşite, premiate la Gala Premiilor Radio România Cultural 2018

Luni, 19 martie, în eleganta sală a Teatrului Odeon, Radio România a premiat excelenţa în cultură, în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural.

Prezentat de Daniela Ivanov şi Radu Croitoru, realizatori la Radio România Cultural, show-ul, care a avut loc sub sloganul Cultura ne dă speranţă!, a avut multe momente inedite, dar şi emoţionante, precum cel în care publicul din sală a ascultat un mesaj transmis de actriţa Tamara Buciuceanu-Botez, laureată a premiului Radio România 90, în timp ce pe un ecran circular au rulat fotografii puţin cunoscute ale domniei sale.

Spectacolul a fost urmărit de ascultătorii Radio România Cultural în direct on air, dar şi online pe www.radioromaniacultural.ro şi pe pagina de Facebook a postului.

Seara s-a încheiat cu un concert al trupei byron.

Premiile pe secţiuni:

Premiul pentru Poezie a ajuns la Dan Coman, pentru volumul de poezie Insectarul Coman, apărut la Editura Charmides.

Premiul pentru Proză i-a fost înmânat lui Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru romanul Copilăria lui Kaspar Hauser, apărut la Editura Polirom.

Premiul pentru Teatru i-a revenit lui Lucian Vărşăndan, pentru excelenţa managementului vizionar şi coerenţa strategiei artistice a Teatrului German de Stat din Timişoara.

Premiul pentru Film i-a fost înmânat regizorului Daniel Sandu, pentru producţia Un pas în urma serafimilor.

Premiul pentru Arte vizuale i-a fost decernat lui Gheorghe Rasovszky, pentru expoziţia retrospectivă aNORMAL, deschisă la MNAC în noiembrie 2017.

Premiul pentru Ştiinţe a ajuns la echipa revistei Ştiinţă & Tehnică pentru Marea Expediţie Americană, cea mai importantă expediţie din istoria de peste 70 de ani a revistei Ştiinţă & Tehnică, un proiect multimedia unic în presa românească, desfăşurat între 14 şi 31 august 2017, prin care trei echipe ale revistei s-au dus în Statele Unite şi au stat de vorbă cu cercetători şi profesori români din Statele Unite ale Americii, cu specialiştii NASA despre cucerirea planetei Marte cu echipaj uman şi au transmis LIVE cel mai spectaculos fenomen astronomic al anului 2017, Marea Eclipsă Americană.

Premiul pentru Muzică a revenit pianistei Dana Ciocârlie, care a lansat Integrala pieselor pentru pian solo de Robert Schumann. Este o premieră în istoria înregistrărilor din întreaga lume – o integrală live, alcătuită din 13 CD-uri înregistrate într-o serie de concerte şi recitaluri susţinute pe parcursul a cinci ani.

Premiul pentru Educaţie a fost obţinut de Asociaţia Astronomică Pluto, pentru Muzeul Iluziilor, un muzeu naţional itinerant creat între magie, ştiinţă şi educaţie. Conceptul este unul unic în România şi are un caracter interactiv – vizitatorii pot înţelege cum funcţionează iluziile datorită explicaţiilor oferite de ghizi. Iluzii optice, 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff şi un theremin, instrumentul muzical la care poţi cânta fără să îl atingi, sunt doar câteva dintre lucrurile care îi aşteaptă pe vizitatori.

Premiul pentru Implicare civică a ajuns la Melania Medeleanu şi Vlad Voiculescu, pentru proiectul MagicHOME, pentru faptul că, dincolo de un acasă departe de casă pentru părinţii copiilor bolnavi de cancer, au pus bazele construirii unui ”împreună” fundamentat de o coeziune socială şi umană fără precedent în România contemporană.

Au fost acordate şi trei premii speciale:

Premiul Centenar a ajuns la Universitatea BabeşBolyai din Cluj-Napoca.

Premiul Excelenţa în Cultură a mers la Filarmonica George Enescu.

Premiul Radio România 90 i-a fost acordat acordat actriţei Tamara Buciuceanu-Botez.

A XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon şi finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Înregistrarea evenimentului va fi difuzată de TVR 3, coproducătorul galei, sâmbătă, 24 martie, de la ora 12:00.

Sponsor principal: BCR

Sponsori: Florăria Dora Bloom, Perso.ro, Zarea

Parteneri media: Dacic Cool, ACC Media Chanel şi agentiadecarte.ro.