2018. március 21

Viorica Dăncilă levelet intéz Jean-Claude Junker EB-elnökhöz

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy levelet intéz Jean-Claude Junkerhez, az Európai Bizottság elnökéhez annak tisztázásért, hogy az utóbbi hat évben a brüsszeli hatóságok információkat és részleteket kértek bizonyos korrupciós ügyekről. Azt követően, hogy a román média a napokban egy 2012-ben elhangzott hivatalos kérésről számolt be, az Igazságügyi Minisztérium,Viorica Dăncilă kérésére megerősitette, hogy az Európai Bizottság azóta mostanig több ilyen kérést fogalmazott meg. „E gyakorlat egyáltalán nem illeszthető az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) keretei közé és Románia számára fontos, hogy tisztázzuk ezt az eljárást”, hangsúlyozta a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 03.21)

A PSD elnöke szerdai kihallgatásán elutasította az ellene felhozott vádakat

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerdai kihallgatásán elutasította a hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra történő felbujtással kapcsolatos vádakat és ártatlannak mondta magát. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint 2006 és 2013 között, amikor Dragnea a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt az ő utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, aki nem az önkormányzatnál, hanem a PSD megyei szervezetének dolgozott. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)

Tájékoztató kampány a külföldön munkát vállaló románoknak

A Világszerte élő románokat támogató minisztérium tájékoztató kampányt indit a külföldön munkát vállaló románok számára. Natalia Intotero tárcavezető a Romániában működő külföldi konzuli hivatalok képviselőivel szerdán tartott találkozón a kampány támogatását kérte. „A ‘Biztonság itthon, biztonság a nagyvilágban’ elnevezésű kampány – amelyet segiti a külügyi-, belügyi-és a munkaügyi minisztérium – két szakaszban zajlik. Igy, május-júniusban a fiataloknak szól, mig az év második részében azokat a románokat tájékoztatjuk, akik a mezőgazdaságban akarnak külföldön munkát vállalni”, mondotta Natalia Intotero.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)

A 13 és 15 életkor közötti iskolások 11%-a rendszeres dohányzó

Romániában a 13 és 15 életkor közötti iskolások 11%-a rendszeres dohányzó, s arányuk jóval nagyobb sok más európai állam cigarettázó iskolásaihoz képest, derült ki egy tanulmányból, amelyet egy szemináriumon ismertettek, amelyen részt vettek nemkormányszervezetek, a gyógyászati és az akadémiai szféra, valamint gyermekvédelmi szervezetek képviselői, akik a törvény mielőbbi módositását kérték a román parlamenttől és kormánytól a dohányreklámok beszüntetése érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.21)/rganciu