Băncile şi firmele de leasing îi vor putea executa mai greu pe cei care s-au împrumutat

Băncile şi firmele de leasing îi vor putea executa mai greu pe cei care s-au împrumutat pentru a-şi cumpăra o maşină, potrivit unui proiect de lege care a trecut de comisiile de specialitate din Senat. Astfel, contractele de leasing nu vor mai reprezenta automat titluri executorii, iar posesorul maşinii poate încerca mai întâi să îşi vândă autoturismul pe piaţa liberă pentru a-şi plăti datoria, după cum explică iniţiatorul proiectului, senatorul PNL Daniel Zamfir:
Daniel Zamfir: Am stabilit foarte clar procedura prin care se va încheia datoria cu societatea de leasing, şi anume, bunul respectiv va fi valorificat, din valorificarea bunului respectiv utilizatorul este obligat să încheie socotelile cu societatea de leasing. Dacă din valorificarea bunului obţine o sumă mai mică decât suma datorată, este obligat să aducă din alte surse bani ca să stingă datoria. Dacă din valorificarea bunului respectiv obţine o valoare mai mare, bineînţeles va păstra diferenţa şi va achita către societatea de leasing suma datorată.
Realizator: Băncile şi societăţile de leasing se opun unei astfel de măsuri, despre care spun că va aduce costuri suplimentare pentru consumatori. Bancherii susţin că procedurile devin mai greoaie, iar recuperarea banilor în caz de neplată va fi mai dificilă, de aceea trebuie să îşi ia măsuri suplimentare de siguranţă. Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, în calitate de primă cameră sesizată. Forul decizional este Camera Deputaţilor./eradu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 martie