România s-a calificat la primul European de volei pe zăpadă!

Un nou sport ia amploare pe pârtiile din Europa. Pornit doar ca un hobby de vacanță între foști jucători de volei aflați la schi în stațiunile din Alpi, voleiul pe zăpadă va fi inclus în calendarul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022!

România va avea 3 echipe (una masculină și două feminine) în weekend la primul Campionat European de Snow Volleyball. Cu sprijinul federației, cele trei echipe au participat în această iarnă la o serie de turnee de calificare și au adunat punctele necesare pentru EURO 2018.  Doar 18 țări vor avea reprezentanți la primul Campionat European de Snow Volleyball.

Acesta se va ține în perioada 23-25 martie, la o altitudine de 1850 metri, în Alpii austrieci la Wagrain-Klenarl (locul unde s-au jucat primele meciuri oficiale în istorie). 24 de echipe la feminin și 24 echipe la masculin se vor bate pentru aur și marele premiu de 10.000 euro.

„Am văzut prima dată voleiul pe zăpadă în urmă cu patru ani în Austria, iar de trei ani am început să joc prin turnee. Am adunat deja peste 15 competiții internaționale. Există o emulație în jurul acestui sport  după ce a fost anunțat în programul JO 2022.  Sunt nume mari din voleiul în sală precum Dante sau Giba care au fost cooptate să promoveze voleiul pe zăpadă. Federația Română de Volei și domnul președinte Gheorghe Vișan au înțeles astfel perfect ce oportunitate unică există pentru voleiul românesc să participe la Olimpiadă și ne-au sprijinit în aceste calificări”, a punctat Bogdan Necula, liderul primei echipe calificate la EURO 2018.

Se joacă și la 2000 metri altitudine și -20 grade

Om de afaceri și jucător amator de volei pe plajă, Bogdan Necula este pionerul voleiului pe zăpadă în România. Pentru a-și realiza visul și să meargă la EURO 2018, el l-a cooptat pentru turneele de calificare pe Tudorel Farcaș, un jucător care în CV nume grele precum Steaua sau Tricolorul Ploiești.

„Calificarea la primul Campionat European este o mare realizare pentru mine. A venit într-un moment greu al carierei, când eram în recuperare după o accidentare. Făcând o comparație cu voleiul în sală și cel pe plajă, cel pe zăpadă este cel mai dificil. Îți îngheață degetele de la picioare, e vând, zăpadă, ger și e greu cu respirația. Cred că avem potențial în acest sport, avem cadru natural propice, însă trebuie să investim și să căutăm talente. Faptul că în 2022 va fi sport olimpic îmi dă putere de muncă, e visul oricărui sportiv să participe la o ediție a Jocurilor Olimpice!”, a declarat Tudorel Farcaș.

Top 16, obiectivul la EURO 2018

Românii speră acum să treacă de grupe la Europene, acolo unde rușii și austriecii vin cu 3 echipe naționale. Calificarea la JO 2022 rămâne însă marele vis pentru tricolori. „Vor fi opt grupe a trei echipe și primele două clasate se califică mai departe. Obietivul nostru este să ajungem în primele 16 echipe și de acolo totul e posibil. La masculin, competiția e însă foarte puternică. Cei mai buni jucători de volei pe plajă au migrat către voleiul pe zăpadă datorită mirajului Jocurilor Olimpice. Îmi doresc ca împreună cu federația să organizăm turnee și în România în viitorul apropiat. Platoul Bucegilor ne oferă toate condițiile necesare și avem totodată potențial uman în acest sport”, a concluzionat Bogdan Necula.

RADOR – 21 martie