Ziua Mondială a Apei

Astăzi este Ziua Mondială a Apei, iar comunitatea internaţională atrage atenţia asupra conflictului dintre om şi natură, în special în privinţa poluării apelor. Specialiştii recomandă adaptarea la mediul înconjurător, şi nu influenţarea în mod negativ a naturii.
Deşi fac frecvent controale, autorităţile de la noi din ţară găsesc în fiecare an nereguli privind respectarea normelor de gospodărire a apelor.
Despre lucrurile care pot afecta calitatea apei ne spune mai multe corespondenta noastră din Botoşani:

Reporter: Gina Poenaru – Apa este una dintre resursele indispensabile pentru viaţa omenirii, de aceea trebuie păstrată curată, iar cei direct răspunzători pentru calitatea apei sunt chiar oamenii, care, prin acţiunile lor, îşi pun singuri sănătatea şi chiar viaţa în pericol. O depozitare necontrolată de deşeuri poate polua sursa de apă; o construcţie într-un loc nepermis, lipsa de igienizare şi salubrizare a unui curs de apă, un şanţ necurăţat sau depozitarea vegetaţiei ierboase sau forestiere pe malurile râurilor pot schimba cursul acestora sau, mai grav, pot provoca inundaţii.

Comisiile de control depistează în fiecare an nereguli şi, în ciuda măsurilor şi a sancţiunilor aplicate, fenomenul este greu de eradicat. Totul ţine de educaţie şi de conştiinţa oamenilor, dar şi de implicarea autorităţilor locale – spun reprezentanţii instituţiilor care desfăşoară şi în această primăvară controale tematice privind salubrizarea cursurilor de apă./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 martie