2018. március 23

A román kormány keresi a befektetési lehetőségeket

Viorica Dăncilă miniszterelnök és a kabinet több minisztere csütörtökön látogatást tett Dâmboviţa megyében. A látogatas egyik fő célja az volt, hogy megvitassák a fontosabb problémákat, amelyekkel a külföldi befektetők szembesülnek. A miniszterelnök minél több befeketőt szeretne látni Romániában, azonban – mint mondotta – ehhez szorosabb együttműködésre van szükség a központi és a helyi hatóságok között. „Itt a törvénykezési akadályokra és az infrastruktúrára utalok, amelyeket nekünk kell megoldanunk a romániai befektetések növelése érdekében”, hangsúlyozta Viorica Dăncilă. A miniszterelnök találkozott Nifon Mihăiţă târgoviştei ortodox érsekkel, majd a Megyei Tanács épületében megbeszéléseket folytat a Valahia Egyetem és a vállalkozók képviselőivel, valamint polgármesterekkel, a megye parlamenti képviselőivel és szenátoraival a megye porblémáiról és a jövőbeli befektetési lehetőségekről olyan területeken, mint az oktatás, infrastruktúra és a helyi közigazgatás. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

Öt román életét vesztette a csehországi robbanásban

Öt román áldozata van annak a robbanásnak, amely csütörtök délelőtt történt a Prágától északra fekvő Kralupy nad Vltavou vegyi üzemben, közölte a román külügyminisztérium a helyi hatóságok adataira hivatkozva. A prágai román nagykövetség konzuli csoportja ellátogatott a korházakba is, hogy meggyőződjön, hogy a sebesültek között nincsenek román állampolgárok. A román külügyminisztérium kinyilvánitotta együttérzését és őszinte részvétét az áldozatok családtagjainak. A prágai román nagykövetség továbbra is monitorizálja  a helyzetet, állandó kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal és felkészült a konzuli segélynyújtásra, valamint az elhúnytak repatriálásának segitésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

A román állam lesz a mangáliai hajóépítő telep főrészvényese

Az 1989. decemberi fotrradalom után először történik meg, hogy a román állam átveszi egy privatizált stratágiai ipari létesitmeny felett az ellenörzést, nyilatkozta a gazdasági miniszer azt, követően, hogy a telep több száz alkalmazottja az alacsony bérek és a megrendelések hiánya miatt tűntetett. A miniszter tájékoztatása szerint, a Damen holland céggel megállapodtak abban,  hogy közösen átveszik a részvényeket a Daewoo dél-koreai csoporttól. A holland társaság, amely a galaci hajó épitőtelep tulajdonosa is, egyetértett azzal, hogy a román állam átvegye a részvények 51%-át és ezáltal a mangáliai hajóépítő telep főrészvényese legyen. A Damen a legnagyobb hajóépitő Hollandiában és új rendeléseket tud hozni a mangáliai hajóépitőnek, azonban az alkalmazottak már nem biznak semmiben, mivel – mint mondották – a román állam néhény hónappal ezelőtt megakadályozta egy hasonló szerződés megkötését. “Mindjárt az év kezdetén az alkalmazottakat műszaki vagy fizetés nélküli munkanélküliségbe küldték és többen közülük máshol próbáltak munkát keresni. A Mangálian épitett utolsó hajó február 7-én ment ki a gyár kapuján és azóta 700 alkalmazottnak nincs munkája”, nyilatkozta Laurenţiu Gobeajă szakszervezeti vezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

„Románia Örökösei” elnevezéssel indit projektet a Román Rádió

A „Románia Örökösei” kampányt március 27-én mutatja be a Román Rádió, Besszarábia és Románia egyesülésének 100.-ik évfordulójának napján. A román közszolgálati rádió célja, hogy e kampány révén kialakitson egy egységes és koherens kommunikációt a Nagy Egyesülés Centenáriumának szentelt más projektek között. A Román Rádió a „Románia Örökösei” elnevezés alatt közli majd a legjobb szerkesztőségi projekteket. A rádió akciója folytatódik 2018. december 1-e után is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

Demeny Andrei, RADOR