Băuturi şi alimente pentru un somn sănătos

Unul dintre factorii cheie care influenţează somnul şi calitatea sa este nutriţia. Somnul de bună calitate are o mare importanţă, atât pentru sănătatea noastră, cât şi pentru starea noastră de spirit. Specialiştii oferă mai multe produse alimentare potrivite pentru consumul de seară, care pot avea influenţe favorabile asupra somnului.
Laptele şi produsele lactate – Calciul din produse lactate ajută la reglarea melatoninei, hormonul legat de somn. Se ştie din bătrâni că persoanele care au probleme cu somnul trebuie să consume o cană cu lapte înainte de culcare.
Năutul – bogat în vitamina B6 şi triptofan, năutul este numit adesea „leguma minunată”. Ingredientele sale contribuie la senzaţia de saţietate, ajută la scăderea în greutate şi au un efect favorabil asupra somnului.
Cireşele sunt o sursă excelentă de melatonină. Aceste fructe gustoase nu reprezintă doar un desert plăcut, ci ajută şi la un somn bun.
Studiile au stabilit că persoanele care beau suc de cireşe adorm mai repede şi dorm mai mult.
Peştele este bogat în vitamina B6, care ajută glanda pineală să producă melatonină. Somonul sau tonul sunt recomandate pentru cină. În acelaşi scop, pot fi consumaţi creveţi şi homari.
Spanacul este un aliment excelent pentru un somn bun, esenţial pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. Această legumă este bogată în fier, acid folic şi vitamina C, fiind un aliat puternic împotriva oboselii. /ddaniela/vdraguta

www.dariknews.bg – 22 martie