Luare de ostatici într-un supermarket din sudul Franței

Realizator: Alertă în sudul Franţei, localitatea Carcassone, unde un individ a luat mai mulţi ostatici într-un supermarket. Mihaela Antoche, corespondentul TVR în Franţa, este în legătură telefonică directă cu noi. Mihaela, ce ştim despre ostateci şi cum evoluează incidentul?

Reporter: Aş vrea să revenim puţin asupra faptelor şi să spunem că în urma cu aproximativ 40-45 de minute o persoană, un bărbat înarmat a deschis focul asupra unor reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei. De altfel, a şi fost rănit un jandarm destul de uşor. Apoi a încercat să fugă, s-a urcat la volanul unei mașini. Polițiștii, jandarmii l-au urmărit imediat, iar el s-a baricat într-un supermarket la Trèbes, undeva lângă localitatea Carcassonne şi acolo a luat ostatice.

Situaţia este destul de confuză în acest moment, sunt foarte multe zvonuri, aşa că vom merge doar pe ceea ce ştim, desigur, din partea reprezentanţilor poliţiei, care spun că în acest moment are loc o operaţiune la acest supermarket, că forţele de poliţie sunt în zonă. Sunt trei elicoptere și sunt aproximativ 200-300 de jandarmi din trupe speciale, care acţionează în acest moment, pentru că această persoană înarmată poate fi extrem de periculoasă şi poate deschide focul şi asupra ostaticilor, dar şi asupra forţelor de ordine. Ministrul de interne a spus că este o operaţiune extrem de serioasă, că populaţia din zonă trebuie să ocolească acest supermarket şi să stea cât mai departe de zona de intervenţie a forelor de poliţie, iar cu puţin timp în urmă a venit o informaţie din partea Parchetului, care a spus că acest bărbat care s-a baricadat în supermarket se revendică drept un soldat al grupării autointitulate Stat Islamic, ori ştim că această grupare este o grupare teroristă, Daesh. Vorbim, aşadar, de o operaţiune în curs pe care o urmărim.

De asemenea, tot cu puţin timp în urmă premierul Franței, Édouard Philippe, a spus că trebuie să privim această acţiune ca pe un subiect extrem, extrem de serios. Toate forţele sunt în zonă şi încearcă să intervină. S-a vorbit la un moment dat, chiar în momentul în care preşedintele României vorbea de la Bruxelles, că ar putea fi vorba în următoarele minute, poate ore, despre un negociator care să intervină și, evident, să încerce să detensioneze situaţia şi să fie mediatorul între acest bărbat, despre care nu se cunosc foarte multe lucruri, şi forţele de ordine. Putem asista, evident, şi la o acţiune în forţă a trupelor speciale.

Aşadar, avem o luare de ostatici în curs, o operaţiune în curs a forţelor de poliţie, a jandarmeriei, forţelor speciale. Se acţionează cu  multe forţe în zonă, spuneam aproximativ 200-300 de jandarmi şi poliţişti din forţele speciale, cu elicoptere şi că Parchetul spune că acest bărbat care a deschis focul în zona aceasta Trèbes, din sudul Franţei, de lângă localitatea Carcassonne, a rănit uşor un jandarm sau poliţist, un reprezentant al forţelor de ordine şi se revendică un soldat al grupării teroriste Stat Islamic./pvelisar

TVR 1 – 23 martie